Çinli DeepSeek yasaklanmaya devam ediyor

Çinli yapay zeka uygulaması DeepSeek yasaklanmaya devam ediyor. ABD Donanması, Tekesas Eyaleti ve İtalya’nın ardından Avustralya’da da hükümete ait cihazlarda, Çinli şirket DeepSeek’in yapay zeka uygulamasının kullanımına yasak getirildi.

Avustralya Yayın Kuruluşunun (ABC) haberine göre, Avustralya İçişleri Bakanı Tony Burke, Deepseek’in hükümete ait cihazlarda yasaklanmasına yönelik kararı imzaladı.

ULUSAL RİSK OLARAK GÖRÜLÜYOR

Burke, ülkesinin “ulusal risk” olarak tanımladığı şeyleri yasaklamaktan çekinmeyeceğini, bu yasağın, uygulamanın ait olduğu ülkeden dolayı değil, hükümete yönelik barındırdığı riskler nedeniyle getirildiğini söyledi.

Karara göre, DeepSeek’in hükümet cihazlarında kullanımına yasak getirilirken kamu çalışanları uygulamayı kişisel cihazlarında kullanabilecek.

Öte yandan kamu kurumlarının, “uygulamanın bütün cihazlardan silindiğine dair” raporu İçişleri Bakanlığına iletmeleri gerekiyor.

Haberde, hükümetin bu yasağı, ulusal güvenlik ve istihbarat ajanslarının DeepSeek hakkında “Avustralya hükümetine karşı çok büyük bir risk barındırdığına” yönelik tavsiyesine istinaden koyduğu ifade ediliyor.

ART ARDA GELEN YASAKLAMA KARARLARI

20 Ocak’ta piyasaya sürülen uygulama hakkında ABD Donanması, Texas eyaleti ve İtalya, Avustralya ile benzer kararlar almıştı.

Fransa, İrlanda ve Güney Kore‘nin de uygulamaya erişim engeli getirmeye hazırlandığı konuşuluyor.

ÇİNLİ YAPAY ZEKA UYGULAMASI DEEPSEEK

Çin’de High-Flyer Capital Management fonunun desteklediği DeepSeek, diğer yapay zeka şirketlerine kıyasla düşük maliyetle ve az sayıda çip kullanarak geliştirdiği açık kaynaklı yeni modeli DeepSeek-R1’i, 20 Ocak’ta piyasaya sürüldü.

Dünya çapında, kısa sürede yoğun şekilde kullanılmaya başlanan yapay zeka modeli, uygulama mağazalarında ABD merkezli ChatGPT’yi de geride bırakarak en fazla indirilen yapay zeka uygulaması oldu.

Related Posts

Bilim insanları cevapladı: ‘Şeytan Kulesi’ gerçekten taşlaşmış dev bir ağaç mı?

Wyoming’deki ünlü doğal oluşum Şeytan Kulesi’nin taşlaşmış bir ağaç olduğu yönündeki iddialar sosyal medyada gündem oldu. Ancak bilim insanlarına göre bu iddia, jeolojik verilerle çelişiyor. Şeytan Kulesi’nin kökenine dair gerçekler haberimizde.

Elektronik deri ile sağlığın geleceği yeniden şekilleniyor

Bilim dünyası, sağlık teknolojilerinde çığır açan bir yeniliğe imza attı. Kendini onaran elektronik deri (e-deri), giyilebilir teknoloji alanında devrim niteliğinde bir adım olarak karşımıza çıktı. Vücuda yapışarak biyolojik verileri sürekli izleyen …

Microsoft’un Xbox kararı sektörü salladı!

Microsoft, 2 Temmuz’da yaklaşık 9.000 çalışanıyla yollarını ayıracağını açıklamasının ardınan en ağır darbeyi Xbox bölümü aldı. Şirketin bazı stüdyoları kapatma kararı ile birlikte, aralarında yıllardır geliştirilen projelerin de bulunduğu bir dizi …

Google’dan kritik güvenlik uyarısı: 2G bağlantısını kapatın!

Google, akıllı telefon kullanıcılarını hedef alan yeni bir siber tehdit konusunda uyararak, cihazlardaki 2G bağlantısının devre dışı bırakılmasını önerdi. Şirketin bu adımı, mobil ağ güvenliğini tehdit eden ve kullanıcıları doğrudan hedef alan saldırılara karşı alınabilecek en etkili önlemlerden biri olarak değerlendiriliyor.

Uzaydan “kara” haber: Yeni keşif heyecan yarattı

Bilim dünyasında büyük yankı uyandıran bir keşfe imza atıldı. Innsbruck Üniversitesi’nden Francine Marleau’nun da aralarında bulunduğu uluslararası bir araştırma ekibi, Perseus Galaksi Kümesi içerisinde neredeyse tamamen görünmez olan bir galaksi …

Prof. Dr. Utku Perktaş: Asgari akademik üretim ve araştırma kültürü göstergeleri, rektörlük gibi makamlar için açık ve şeffaf kriterler hâline getirilmelidir

Prof. Dr. Utku Perktaş: Asgari akademik üretim ve araştırma kültürü göstergeleri, rektörlük gibi makamlar için açık ve şeffaf kriterler hâline getirilmelidir