Ticaret Bakanlığı, 2025 yılı e-ihracat hedefini belirledi

Ticaret Bakanlığı, E-İhracat Desteklerinin Artışını Açıkladı

Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, ihracatçıların yurt dışı müşterilerine doğrudan ulaşabilmelerini sağlayan “E-İhracat Destekleri Hakkında Karar” 2022’de yürürlüğe girdi.

2022 yılında Türkiye’nin e-ihracatı genel ihracat içinde %0,90 paya sahipken, bu rakamın 2023’te 5 milyar dolarla %2,12’ye, 2024’te de 6,4 milyar dolara %2,6’ya yükseldiği belirtildi. Bakanlık, 2025 yılında e-ihracat hacmini 8 milyar dolara çıkarmayı hedefliyor.

E-İhracat İçin Sağlanan Destekler

Bakanlık, ihracatçıların e-ihracattaki payını artırmak için destek paketleriyle çalışmalarına devam ediyor. Bugüne kadar 207 şirket, 2 pazar yeri, 6 perakende e-ticaret sitesi ve 9 e-ihracat konsorsiyumuna toplamda 320 milyon lira destek sağlandı.

Ayrıca, Bakanlık, sektör paydaşlarıyla iş birliği yaparak e-ihracat süreçlerini kolaylaştırıyor. İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi ülkeler ve diğer hedef pazarlar için destek imkanları sunuldu. Firmaların küresel pazarlara erişimini kolaylaştırmak amacıyla çeşitli adımlar atılıyor.

Küresel E-İhracat Zirvesi ve Gelecek Planları

Bu yıl düzenlenecek olan Küresel E-İhracat Zirvesi, firmaların uluslararası pazarlarda varlık göstermesine katkı sağlayacak. Ayrıca, Çin, Hindistan, Brezilya, Endonezya ve Japonya gibi ülkelerle e-ihracat heyetleri düzenlenerek iş birlikleri güçlendirilecek.

Bakanlık, Türkiye’nin e-ihracat alanındaki küresel rolünü güçlendirmek için çalışmalarını sürdürecek ve hedeflenen %10’luk e-ihracat payına doğru kararlı adımlarla ilerleyecektir.

Related Posts

Ali Koç Kadıköylüler ile karşı karşıya: Yat limanı büyüyor halkın alanı azalıyor

Koç Holding’in Kalamış’ta işlettiği yat limanının büyütülmesi için ÇED süreci başladı. Projenin hayata geçirilmesiyle kapasite 2 binin üzerine çıkacak, böylece halkın kıyılara erişimi kısıtlanacak. Kadıköylülerin projeyle olan mücadelesi yıllardır sürüyor.

Ümit Özdağ: Emekçiye hak ettiği zam değil, sabır dayatılıyor

Özdağ, “Toplu sözleşme masası elbette bir pazarlık yeridir, ancak bu pazarlık hakkaniyete değil, oyalamaya dönüşmüşse; orası artık adaletin sorgulandığı bir yerdir.” düşüncesini dile getirdi.

Yabancı yatırımcı borsaya akın etti

Yurt dışında yerleşik yatırımcılar, 18 Temmuz haftasında Türkiye piyasalarında 209,4 milyon dolarlık hisse senedi ve 36 milyon dolarlık DİBS aldı.

Bakanlıktan bir ‘garip’ ÖTV savunması

Hazine ve Maliye Bakanlığı, motor hacmi, elektrikli menzil ve batarya kapasitesine göre belirlenen yeni ÖTV düzenlemesini yürürlüğe soktu. Zamlar altında ezilen vatandaşa bir yük de ÖTV’den geldi. Bakanlık zamma dair asıl hedefin cari açığı azaltmak olduğunu belirtirken düzenlemenin enflasyona etkisinin yok denecek kadar az olacağı açıkladı.

Yumurta ihracatıyla ilgili değişiklik Resmi Gazete’de

Yumurta ihracatında kilogram başına alınan 1,5 dolarlık Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu (DFİF) kesintisi kaldırıldı.

Siirt’te Kırsal Altyapı İçin 250 Milyon TL Yatırım

Siirt, kırsalda içme suyu projeleri için 2 yılda 250 milyon TL yatırım yaparak yaşam kalitesini artıracak.