Bankalar ‘yeşil varlık oranını’ raporlaştıracak


Bankalar Yeşil Varlık Oranını Raporlayacak

Ankara (İGFA) – Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), bankaların çevresel sürdürülebilir ekonomik faaliyetlere katkısını ölçmek amacıyla “Bankaların Yeşil Varlık Oranı Hesaplaması Hakkında Tebliğ”i yayımladı.

Bugünkü Resmi Gazete’de yer alan tebliğ, bankaların yeşil varlık oranı (YVO) ve diğer anahtar performans göstergelerinin hesaplanması ile raporlanmasına ilişkin usul ve esaslar belirlendi.

Tebliğe göre, yeşil varlık oranı, bankaların bilançolarındaki çevresel hedeflere katkı sağlayan uyumlu varlıkların, belirli kriterler çerçevesinde toplam varlıklara oranı olarak hesaplanacak.

Çevresel hedefler arasında iklim değişikliğini azaltma, döngüsel ekonomiye geçiş, biyoçeşitliliğin korunması ve kirliliğin önlenmesi gibi maddeler yer alıyor. Uyumlu varlıklar, çevresel hedeflere katkı sağlamanın yanı sıra çevreye zarar vermeme ve asgari sosyal güvenlik standartlarına uyum koşullarını karşılamak zorunda.

Bankalar, teknik tarama kriterlerini bağımsız doğrulayıcı taraflarca onaylanmış raporlar, sertifikalar veya harcama belgeleriyle tevsik etmekle yükümlü olacak. Ayrıca, uyumlu varlıkların vadesi boyunca çevresel ve sosyal standartlara uygunluğu izlenecek.

Kullanım yeri tespit edilemeyen bazı işletme sermayesi kredileri de belirli şartlar altında yeşil varlık olarak değerlendirilebilecek.

Tebliğ kapsamında bankalar, yeşil varlık oranı raporlamalarını 30 Haziran 2025 tarihinden itibaren BDDK’ya sunacak. Kurul, banka türü ve büyüklüğüne göre raporlama yükümlülüklerini farklılaştırabilecek ve yeşil varlık oranı için alt sınırlar ile hedefler belirleyebilecek.

Söz konusu tebliğin detaylarına ulaşmak için tıklayabilirsiniz


Related Posts

Türkiye’nin ihracatı 23 milyar 415 milyon dolar oldu

Türkiye’nin ihracatı, martta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3,4 artarak 23 milyar 415 milyon dolar, ithalatı yüzde 2,2 artarak 30 milyar 610 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Dolar, ABD-Çin ticaret gerginliğinde toparlanmakta zorlanıyor

ABD yönetiminin planlanan tarifeleri gevşetebileceği yönündeki haberlerin desteğiyle dolar Salı günü kayıplarının bir kısmını telafi etti. Ancak yatırımcıların ABD-Çin ticaret anlaşmazlığında anlamlı bir azalma olup olmadığı konusunda temkinli olmaları devam ediyor.

Çayırhan’da neler oluyor?

Özelleştirme süreci tepki çeken Çayırhan ihalesinden bu yana 52 gün geçti ama iktidardan devir ya da iptal yönünde bir karar çıkmadı. Sürece ilişkin soru işaretleri arttı.

Elektrik üretimi şubatta arttı

Türkiye’nin lisanslı elektrik üretimi şubatta önceki yılın aynı ayına göre yaklaşık yüzde 6,5 artarak 27 milyon 326 bin 453 megavatsaat oldu.

Sadece o ilde 2 milyon TL’nin altına ev satılıyor

Endeksa’nın oluşturduğu ‘Türkiye’de konut piyasası analizleri’ raporunda, ortalama konut fiyatı 4 milyon 89 bin TL olarak belirlendi. Raporda ortalama konut fiyatının 2 milyon TL’nin altında kaldığı tek bir şehir yer alıyor.

‘Gıda enflasyonuna artık çözüm bulun’

ASO Başkanı Seyit Ardıç, yüksek gıda fiyatlarının yoksul ve orta gelirli halkın alım gücünü ciddi şekilde etkilediğini, gelir adaletsizliğini daha da bozduğunu belirtti. Ardıç, gıda enflasyonuna çözüm bulunması gerektiğini vurguladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir