Türkiye’nin iflas haritası ortaya çıktı: Her 5 şirketten biri batık

Zombi Şirketler Türkiye Ekonomisinde Yükselişte

Toplum Çalışmaları Enstitüsü’nün son raporuna göre, Türkiye’de derinleşen ekonomik durumun etkileri açıkça ortaya çıktı. Hukuk ve Adalet Politikaları Direktörü Dr. Yavuz Selim Günay imzalı rapora göre, birçok şirket fiilen iflas etmiş olsa da resmi olarak bunu açıklamadan faaliyetlerine devam ederek “zombi şirket” haline geldi. Bu şirketler, kârlılık elde edememelerine rağmen yeniden finansman, düşük faizli krediler veya kamu destekleri sayesinde ayakta kalmayı başardı.

Zombi Şirket Oranı Yüksek

Rapora göre, Türkiye’deki yüksek enflasyon, kredi kısıtlamaları ve reel sektördeki kârlılık kaybı nedeniyle zombi şirket oranı yaklaşık yüzde 20’ye ulaştı. Her beş şirketten birinin faaliyetlerini organik yollarla değil, sürekli zarar, borçlanma ve yapay desteklerle sürdürdüğü belirtildi. Uluslararası Para Fonu’nun verilerine göre, halka açık olmayan şirketlerde zombi şirket oranı açısından Türkiye birinci sırada bulunuyor.

Toplum Çalışmaları Enstitüsü’nün raporuna göre, zombi şirketlerin sayısındaki artış finansal istikrar açısından ciddi bir tehdit oluşturuyor. Son dönemde uygulanan yüksek faiz oranları ve KOBİ’ler için vergi politikaları gibi etkenler, zombi şirket sayısının artmasına neden oluyor.

KOBİ Kredileri Artıyor Ancak Erişim Zorlaşıyor

Raporda dikkat çeken bir diğer nokta, KOBİ’lerin kredi kullanımı oldu. KOBİ’lerin finansmana erişiminin arttığı görülse de, gerçek borçlanma kapasitelerinin zayıfladığı ortaya çıktı. Kullanılan KOBİ kredisi oranı artarken, enflasyonun daha da yükselmesi nedeniyle reel anlamda daralma yaşandığı vurgulandı.

İcra Dosyalarında Rekor Seviyeler

Raporda, Türkiye’deki icra ve iflas dosyalarına da değinildi. Son yıllarda icra ve iflas dairelerine gelen dosya sayısında artış yaşandığı belirtildi. Ancak işlem sürelerinde yaşanan uzama, sistemin yavaşladığını gösterdi.

Ekonomik Suçlar Yükselişte

Rapora göre, Türkiye nüfusu baz alındığında ekonomik suçlarla ilişkilendirilen kişi sayısında artış yaşandı. Malvarlığına karşı işlenen suçlarda da ciddi bir yükseliş gözlemlendi. Adalet Bakanlığı verilerine göre, suç dosyaları ve şüphelilerde artış kaydedildi.

Related Posts

BDDK’dan kredi kartı ve ihtiyaç kredilerine yeni düzenleme

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), bireysel kredi kartı ve ihtiyaç kredisi borçlarının yapılandırılmasıyla ilgili düzenleme gitti.

Bakan Şimşek, Londra’da: Türk lirasındaki oynaklık ciddi biçimde azaldı, Türkiye’nin büyüme potansiyeli yüksek

Şimşek, yatırımcı görüşmelerinde Türkiye’nin dezenflasyon sürecine ve büyüme potansiyeline dikkat çekti

8,4 milyarlık dev katkı Türkiye’nin en yüksek barajından geldi

Artvin’in Yusufeli ilçesinde Çoruh Nehri üzerinde inşa edilen Yusufeli Barajı, üretimin başladığı 2024’ten bu yana toplam 3,1 milyar kilovatsaat elektrik üreterek milli ekonomiye yaklaşık 8,4 milyar TL katkı sağladı ..Yüksekliğiyle Türkiye’nin …

Radarlar tespit edemiyor süzülerek hareket ediyor: Denizdeki yeni avcı! TALAY İHA üretime hazır yeni modeliyle görücüye çıkıyor

Geçen yıl düzenlenen SAHA Expo fuarında ilk kez tanıtılan TALAY insansız hava aracı, IDEF 2025’te üretime hazır son modeliyle savunma sanayisindeki karar vericilerin ve profesyonellerin karşısına çıkacak. Wing-in-Ground (yer etkisi) prensibiyle …

Aylık en yüksek reel getiriyi sağlayan finansal enstruman “Devlet İç Borçlanma Senedi” oldu

Son bir yıla bakıldığında en çok reel getiriyi külçe altın sağladı

Tüketiciyi yanıltan tanıtımlar için 141 milyon lira ceza!

Ticaret Bakanlığı bünyesindeki Reklam Kurulu, bu yılın ilk 6 ayında, tanıtımlardaki aldatıcılık, bilgi eksikliğinin istismar edilmesi, ekonomik çıkarların etkilenmesi gibi kusurlar nedeniyle 141 milyon 123 bin 32 lira idari para cezası uyguladı.