Asgariye ara zam zorunluluk oldu

Türkiye’de Enflasyon ve Yükselen Yaşam Maliyetleri Dar Gelirli Kesimleri Zorluyor

Türkiye’de enflasyonun ve artan yaşam maliyetlerinin etkisi özellikle dar ve sabit gelirli kesimler üzerinde giderek artıyor. Büyükşehirlerde konut giderleri 25 bin lirayı aşarken, 22 bin 104 lira maaş alan bir işçi bile kirasını ödeyemeyecek duruma geliyor. Mutfak giderleri gibi zorunlu harcamalar da cep yakıyor. Gıda enflasyonu da dar gelirli insanların sağlıklı ve yeterli gıdaya erişimini zorlaştırıyor.

Birleşik Metal-İş Sınıf Araştırmaları Merkezi’nin açıklamasına göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenebilmesi için yapması gereken aylık minimum gıda harcaması 23 bin 615 TL’ye yükseldi. Yoksulluk sınırı ise 81 bin 686 TL olarak belirlendi. Bu durum, asgari ücretin açlık sınırının 1.511 lira altında olduğunu gösteriyor. Hatta evde iki asgari ücretli bile olsa, toplam gelir yoksulluk sınırının neredeyse yarısına denk geliyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Asgari Ücretle İlgili Ara Zam Yapılmasının Erken Olduğunu Dile Getirdi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, mayıs ayında yaptığı açıklamada, asgari ücretle ilgili bir ara zamın erken olduğunu vurguladı. CHP Genel Başkanı Özgür Özel ise Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nu ziyaretinden sonra yaptığı açıklamada asgari ücretin erimesi ve enflasyonun artması nedeniyle ara zam talebinde bulundu. Özel, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) rakamlarına göre ilk dört ayda asgari ücretin yüzde 14’lük enflasyonla 3 bin liradan fazla eridiğini belirtti. Özel, enflasyonun devam etmesi halinde bu erimenin 4 bin 500 lirayı geçeceğini dile getirdi.

Geçen Yıl da Benzer Durum Yaşanmıştı

Geçmiş yıllarda asgari ücrete temmuz aylarında ara zam yapılmıştı, ancak 2024’te enflasyonun hızla yükselmesine rağmen bir ara zam uygulanmadı. 2025 yılında ise asgari ücrete yüzde 30’luk bir zam yapıldı. İYİ Parti Grup Başkanvekili Turhan Çömez ve DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu da emekçilerin maaşlara ve asgari ücrete ilişkin artış taleplerini dile getirdi.

Related Posts

Tüketiciyi yanıltan tanıtımlar için 141 milyon lira ceza!

Ticaret Bakanlığı bünyesindeki Reklam Kurulu, bu yılın ilk 6 ayında, tanıtımlardaki aldatıcılık, bilgi eksikliğinin istismar edilmesi, ekonomik çıkarların etkilenmesi gibi kusurlar nedeniyle 141 milyon 123 bin 32 lira idari para cezası uyguladı.

Trump yatırımcıları korkuttu! Dünya altının peşine düştü

ABD Başkanı Donald Trump’ın tarifeleriyle küresel piyasalardaki endişe ve belirsizlik arttı. Yatırımcılar fiziksel altın destekli borsa yatırım fonlarına (ETF) akın etti. Dünya Altın Konseyi’ne göre, yılın ilk yarısında bu fonlara 38 milyar dolarlık giriş oldu.

Altın ödemeleri artık böyle yapılacak

Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararı yürürlüğe girdi. Kararla birlikte işlenmiş kıymetli madenlerin ithalatında kullanılabilecek ödeme yöntemlerine ilişkin düzenleme hayata geçirildi. Yeni düzenlemeyle birlikte, ithalat işlemlerinde …

Doktor tavsiyesiyle başladı, hamakları marka oldu!

Bir sağlık sorunu nedeniyle doktora başvuran Kaptan’a, hekimin “Mutlaka bir işle meşgul olmalısın” tavsiyesi hayatının dönüm noktası oldu. Kaptan, bu öneri üzerine Kütahya-Eskişehir Karayolu üzerinde, İstanbul-Antalya güzergâhı üzerinde bulunan …

AKP dönemi tarihe geçti! Rekor kırdı

CHP TBMM Grubu’nun ekonomi raporunda, kamu, Merkez Bankası ve özel sektörün dış borçlarının toplamından oluşan Türkiye’nin dış borç stoku verilerini ortaya koydu. Bu yılın ilk üç aylık döneminde 11.5 milyar dolar daha artan Türkiye’nin dış borç stoku …

Trump’tan Powell’a indirim baskısı: Faiz oranlarını düşür Jerome, şimdi tam zamanı!

ABD Başkanı Trump, Fed Başkanı Powell’a yönelik faiz indirimi ısrarını sürdürüyor. Son olarak Powell’ın gümrük vergilerinin enflasyona yapacağı etkilerin izleneceğini belirtmesi Trump’ı öfkelendirdi. Trump, tarifelerin enflasyon üzerinde etkisinin olmadığını ve ithalat fiyatlarının düştüğünü gösterdiğini belirterek “Faiz oranlarını düşür Jerome, şimdi tam zamanı.” ifadesini kullandı.