İktisatçı Mahfi Eğilmez değerlendirdi: İsrail-İran gerilimi Türkiye ekonomisini nasıl etkiler?

Ekonomi Uzmanı Mahfi Eğilmez, TV programında İsrail ve İran arasındaki gerilimin Türkiye ekonomisine olası etkilerini değerlendirdi. Eğilmez, ABD’nin bölgeye müdahalesinin tansiyonu artıracağını belirtti.

PETROL FİYATLARINDAKİ DEĞİŞİMİN ETKİLERİ

Eğilmez, ABD’nin olaya dahil olmasının durumu daha da karmaşık hale getireceğini ve bu durumun petrol fiyatlarını etkilediğini belirtti. Petrol fiyatlarındaki artışın cari açığı olumsuz etkilediğini vurgulayan Eğilmez, doların yükselmesinin ithalatı pahalandırabileceğini ifade etti.

DÖVİZ KURLARI VE ENFLASYON ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ

Doğu Akdeniz’deki gelişmelerin döviz kurlarını etkilediğine dikkat çeken Eğilmez, bu durumun enflasyonu artırabileceğini ifade etti. Ayrıca kurlardaki yükselişin ithalatı pahalandıracağını ancak ihracatı olumlu etkileyebileceğine değindi.

BÖLGESEL GÜVENLİK RİSKLERİ VE TÜRKİYE’NİN KARŞILAŞABİLECEĞİ SORUNLAR

Eğilmez, bölgedeki güvenilirlik sorununun turizmi olumsuz etkileyebileceğini ve muhtemel bir savaş durumunda daha fazla sığınmacı akınına neden olabileceğini dile getirdi. “Barışçıl çözümler için diplomatik girişimlerde bulunmak önemlidir” önerisinde bulundu.

PETROL FİYATLARINDAKİ YÜKSELİŞİN EKONOMİYE ETKİLERİ

Eğilmez, petrol fiyatlarının 100-110 dolar seviyelerine yükselmesinin Türkiye için ciddi bir tehdit oluşturduğunu vurgulayarak bu durumu “felaket senaryosu” olarak nitelendirdi. Benzer durumların ekonomide olumsuz etkilere yol açabileceği uyarısında bulundu.

FAİZ POLİTİKASINA İLİŞKİN UYARILAR

Faiz politikası konusunda görüşlerini paylaşan Eğilmez, belirsiz bir ortamda faiz değişikliğinin riskli olabileceğini belirtti. Mevcut politikanın devam etmesi gerektiğini ve faiz konusunda dikkatli olunması gerektiğini ifade etti.

ALTIN FİYATLARINDAKİ DURUM

Altın fiyatlarına da değinen Eğilmez, belirsizlik ortamının altın talebini artırdığını ancak fiyatların zirveye yaklaştığını vurguladı. Altının cazibesinin artmasına rağmen yükseliş hızının düşebileceğini ifade ederek merkez bankalarının altına olan ilgisini belirtti.

Related Posts

5 şirket devlete 1.1 milyar lira borç taktı

EÜAŞ, 21 ana dağıtım şirketi içinde 5’inin devlete borcunu ödemediğini açıkladı. Borcu olan firmaların hangileri olduğu belirtilmezken, devletin bu firmalardan 1.1 milyar TL alacağı olduğu belirtildi.

BDDK’dan kredi kartı ve ihtiyaç kredilerine yeni düzenleme

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), bireysel kredi kartı ve ihtiyaç kredisi borçlarının yapılandırılmasıyla ilgili düzenleme gitti.

Bakan Şimşek, Londra’da: Türk lirasındaki oynaklık ciddi biçimde azaldı, Türkiye’nin büyüme potansiyeli yüksek

Şimşek, yatırımcı görüşmelerinde Türkiye’nin dezenflasyon sürecine ve büyüme potansiyeline dikkat çekti

8,4 milyarlık dev katkı Türkiye’nin en yüksek barajından geldi

Artvin’in Yusufeli ilçesinde Çoruh Nehri üzerinde inşa edilen Yusufeli Barajı, üretimin başladığı 2024’ten bu yana toplam 3,1 milyar kilovatsaat elektrik üreterek milli ekonomiye yaklaşık 8,4 milyar TL katkı sağladı ..Yüksekliğiyle Türkiye’nin …

Radarlar tespit edemiyor süzülerek hareket ediyor: Denizdeki yeni avcı! TALAY İHA üretime hazır yeni modeliyle görücüye çıkıyor

Geçen yıl düzenlenen SAHA Expo fuarında ilk kez tanıtılan TALAY insansız hava aracı, IDEF 2025’te üretime hazır son modeliyle savunma sanayisindeki karar vericilerin ve profesyonellerin karşısına çıkacak. Wing-in-Ground (yer etkisi) prensibiyle …

Aylık en yüksek reel getiriyi sağlayan finansal enstruman “Devlet İç Borçlanma Senedi” oldu

Son bir yıla bakıldığında en çok reel getiriyi külçe altın sağladı