‘Sarı sayfa’ krizi: Yüksek ilan ücretleri kiralara yansıyor

Konut Sektöründe Danışmanlar İlan Ücretleri konusunda Endişeli

Kiracı ve ev sahipleri arasındaki sorunlara bir yenisinin eklendiği konut sektöründe, emlak danışmanları artan ilan ücretlerine tepki gösteriyor. Geçtiğimiz yıllarda 200 ilan için 4.500 TL ödeyen danışmanlar, bugün aynı hizmet için 100 bin TL’ye kadar ödeme yapmak zorunda kalabiliyor. Bu durum karşısında seslerini yükselten danışmanlar, ticaret bakanlığı ve rekabet kurumuna yaklaşık 10.000 şikayet ilettiği belirtiliyor.

Danışmanlar, ilan ücretlerindeki artışın makul seviyelere çekilmesini talep ederken, 2023 yılında sektördeki en büyük ilan platformuna 40,1 milyon TL ceza uygulayan Rekabet Kurulu da bu konuda adımlar atmıştı.

İlanlar için Talep Edilen Ücretler Artık Uçuk Seviyede

Haber Global’ın aktardığına göre, yeni düzenlemelerle tekelleşmenin önüne geçilmesi ve vatandaşın daha adil ve ekonomik şartlarda ilan verebilmesi için adımlar atılıyor. ‘Sarı Sayfa’ olarak bilinen ilan siteleri, artık ilan başına 3.000 TL talep ederken, bu yüksek maliyetler ev sahipleri tarafından kiracılara yansıtılıyor. Bu da kiraların yükselmesine ve taraflar arasında mağduriyet yaşanmasına neden olabiliyor.

Emlak Danışmanlarından Fiyat Düşüşü Beklentisi

Tüm Emlak Danışmanları Birliği Başkanı Hakan Akçam, emlak danışmanlarının ekonomik zorluklarla karşı karşıya olduğunu belirterek, ilan sitelerindeki fiyatların düşürülmesi gerektiğini vurguladı. Binlerce şikayete rağmen Ticaret Bakanlığı’nın bu konuda sessiz kaldığını belirten Akçam, hızlı bir çözüm için yetkililerin harekete geçmesi gerektiğini dile getirdi.

Akçam ayrıca, emlak danışmanlarının haklarının korunması için acil önlemler alınması gerektiğini de hatırlattı.

Şikayetler Yıllardır Devam Ediyor

Türkiye Tüm Emlak Müşavirleri Federasyonu Başkanı Hacı Ali Taylan da ilan sektöründeki durumu değerlendirerek, ticaret bakanlığı ile konuyu görüştüklerini ifade etti. Taylan, ilan sitelerinin keyfi fiyat artışlarına dikkat çekerek, ilan ücretlerinin belirli standartlara oturtulması gerektiğini savundu. Aksi halde, bu durumun vatandaşlar ve emlak danışmanlarını olumsuz etkileyeceği uyarısında bulundu.

Taylan, gelişmeleri yakından takip ettiklerini ve bu durumun ilanlara yansıyan maliyetleri artırdığını dile getirerek, ilan sektöründe fiyat kontrolünün sağlanması gerektiğini belirtti.

Related Posts

Yabancı yatırımcı borsaya akın etti

Yurt dışında yerleşik yatırımcılar, 18 Temmuz haftasında Türkiye piyasalarında 209,4 milyon dolarlık hisse senedi ve 36 milyon dolarlık DİBS aldı.

Bakanlıktan bir ‘garip’ ÖTV savunması

Hazine ve Maliye Bakanlığı, motor hacmi, elektrikli menzil ve batarya kapasitesine göre belirlenen yeni ÖTV düzenlemesini yürürlüğe soktu. Zamlar altında ezilen vatandaşa bir yük de ÖTV’den geldi. Bakanlık zamma dair asıl hedefin cari açığı azaltmak olduğunu belirtirken düzenlemenin enflasyona etkisinin yok denecek kadar az olacağı açıkladı.

Yumurta ihracatıyla ilgili değişiklik Resmi Gazete’de

Yumurta ihracatında kilogram başına alınan 1,5 dolarlık Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu (DFİF) kesintisi kaldırıldı.

Siirt’te Kırsal Altyapı İçin 250 Milyon TL Yatırım

Siirt, kırsalda içme suyu projeleri için 2 yılda 250 milyon TL yatırım yaparak yaşam kalitesini artıracak.

Fas’ta yeni enflasyon oranları açıklandı

Fas Yüksek Planlama Komisyonu tarafından açıklanan verilere göre, 2025 yılının haziran ayında ülkedeki yıllık enflasyon oranı yüzde 0.4 ile sabit kaldı. Bu oran, mayıs ayındaki seviyeyle aynı olup son bir yılın en düşük seviyesini korudu. Özellikle …

ABD’den yeni gümrük vergisi sinyali: ‘Ülkeleri zorlayacak’

ABD Hazine Bakanı Scott Bessent, yaptığı açıklamada ticaret anlaşmalarında kalitenin zamandan daha önemli olduğunu vurguladı. 1 Ağustos’ta yürürlüğe girecek tarifeler öncesinde sürecin sağlıklı ilerlemesine dikkat çekti. Avrupa ve Asya ile devam eden müzakerelerde belirsizliklerin sürdüğünü ifade etti.