Anne babaların dikkat etmeli: Abla sendromu nedir?

Ablalık Sendromu: Ailenin Büyük Kızı Olmanın Yükü

Bir ailenin en büyük kız çocuğu iseniz bu durumu bilirsiniz. Ancak sizin çocuğunuz olacaksa bu sendromu yaşamaması için dikkat etmelisiniz.

Ablalık sendromu ya da diğer ismi ile büyük kız kardeş sendromu, ailedeki en büyük kız çocuklarının, erken çocukluk döneminde (3-6 yaş) ailenin yeni üyesinin gelmesi ile fazla sorumluluk ve beklentilerle karşılaşmaları durumu olarak tanımlanır. Bu sendrom, bir psikolojik rahatsızlık olmasa da ilerleyen dönemde birçok kişilik özelliğini de etkileyebilir.

EVİN BÜYÜK KIZI KÜÇÜK ANNE

Genellikle erkekleri önceleyen toplumlarda, abla tıpkı ailenin diğer kadın üyeleri gibi aile üyelerine bakma, ev işlerini yapma, barışı sağlama ve sorumluluk taşıma gibi görevlerle yükümlendirilir. Bu da ablanın, çocukluk döneminde “ikinci anne” gibi bir rol üstlenmesine yol açar. Hatta çocuğu kardeş ablasından bahsederken “O benim küçük annemdi” dediğine rastlayabilirsiniz.

PSİKOLOJİ DE KARDEŞ SIRALAMASININ KİŞİLİĞE ETKİSİNE DİKKAT ÇEKİYOR

Avusturyalı psikiyatrist Alfred Adler’in bireyin kişiliğinin aşağılık ve üstünlük kavramları üzerine yükseldiğini belirttiği teorisine göre, ilk doğan çocuklar liderlik özelliklerine ve güçlü bir sorumluluk duygusuna sahip olurlar. Ancak, bu durum aynı zamanda ablanın gereksiz bir baskı altında kalmasına neden olabilir. Kültürel normların etkisiyle, kız çocuklarının ev işleri ve bakım görevlerini erkek çocuklardan daha fazla üstlenmesi beklenir.

Ablalık sendromu, genellikle yetişkinliğe eriştiklerinde, geçmişteki bu aşırı sorumlulukların bireyi olumsuz etkilediği anlaşılır. Ablaların yaşadığı bu durumun belirtileri ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Güçlü bir sorumluluk duygusu: Ablalar, sürekli olarak başkalarının ihtiyaçlarına odaklanır ve bu yük onları duygusal olarak zorlayabilir.
  • Kontrol ihtiyacı: Aile içindeki düzeni sağlama, her şeyin yolunda gitmesi için sürekli bir kontrol etme isteği.
  • Aynı yaşta insanlarla ilişkilerde zorluklar: Yaşlarının gerektirdiği şekilde serbest ve eğlenceli ilişkiler kurmada zorlanabilirler.
  • Aileye karşı kırgınlık: Sürekli sorumluluk taşımanın yarattığı bir huzursuzluk ve kırgınlık hissi.
  • İnsanları memnun etme dürtüsü: Başkalarını mutlu etmek için aşırı çaba sarf etme.
  • Kaygı bozukluğu: Sürekli kontrol etme ve sorumluluk duygusuyla yaşamak kaygıya yol açabilir.
  • Depresyon: Uzun süreli baskı ve sorumluluklar, depresyon gibi daha ciddi duygusal sorunlara yol açabilir.

Related Posts

Okan Buruk isim verdi: Onu transfer etmeyi düşünmüyoruz

Okan Buruk, transfer süreci hakkında konuştu ve ismi Galatasaray ile anılan Ahmetcan Kaplan iddialarına yanıt verdi. Deneyimli hoca, “Şu anda böyle bir düşüncemiz yok. Elimizde Arda, Metehan gibi iki tane çok gerçekten ileriye dönük hizmet edebilecek oyuncular var. O bölgede bir takviye yaparsak, özellikle elimizdeki oyunculardan da çıkmamız gerekiyor.” dedi.

Fethiye’de Kaybolan Rus Turist Bulundu

Muğla’nın Fethiye ilçesinde kaybolan Rus turist Dimitri Kobin, arama çalışmalarıyla bulundu.

EKK Toplantısı’ndan Büyüme Hedefleri Açıklaması

EKK, Türkiye Yüzyılı için sürdürülebilir büyüme ve rekabet gücünü artırma kararlılığını vurguladı.

Erdoğan KKTC’den döndü: Suriye’de Şara’ya tam destek

Cumhurbaşkanı Erdoğan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti dönüşünde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Suriye-İsrail arasındaki gerilimde Ahmed Şara’ya tam destek verdiğini belirten Erdoğan, YPG’nin Terörsüz Türkiye sürecinde her an değişebileceğini belirterek dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Sakarya’da Orman Yangınına 21 Hava Aracı ile Müdahele

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Polat, Sakarya’daki yangınla ilgili 13 helikopter ve 8 uçakla müdahale ettiklerini bildirdi.

Mersin’de ‘Harekete Devam’ Projesi ile Sabah Sporları Başladı

Mersin Büyükşehir Belediyesi, ‘Harekete Devam’ projesi kapsamında düzenlediği sabah sporları ile vatandaşları sağlıklı bir şekilde güne başlatıyor. Haftanın 5 günü, uzman antrenörler eşliğinde yapılan etkinliklerde Mersinliler hem spor yapıyor hem de sosyalleşiyor.