Basit önlemlerle cilt kanserinden korunun

Cilt Kanseri Hakkında Önemli Bilgiler

Tıbbi Onkoloji Uzmanı Dr. Zekeriya Hannarici, cilt kanserinin dünyada en yaygın görülen kanser türlerinden biri olduğunu vurguladı. Uzm. Dr. Hannarici, erken teşhis edildiğinde cilt kanserinin tamamen tedavi edilebileceğini belirtti. “Cilt kanseri, önlenebilir kanserler arasında önde gelenlerden biridir. En sık karşılaşılan cilt kanseri türleri; bazal hücreli karsinom, skuamöz hücreli karsinom ve en agresif olan malin melanomdur,” dedi.

Güneşe uzun süre maruz kalmak, korunmasız bir şekilde güneşe çıkmak, solaryum gibi yapay ultraviyole kaynaklarını kullanmak, açık tenli olmak ve ailesinde cilt kanseri öyküsü bulunması gibi faktörlerin cilt kanseri riskini artırdığını söyleyen Uzm. Dr. Hannarici, cilt kanserinden korunmanın mümkün olduğunu vurguladı. Hannarici, korunmak için yapılması gerekenlerin oldukça basit olduğunu belirtti. “Güneşe çıkarken geniş spektrumlu, yüksek koruma faktörlü güneş kremleri kullanmalıyız. Özellikle saat 10.00-16.00 arasında uzun süre güneşe çıkmaktan kaçınmalıyız. Şapka, güneş gözlüğü ve koruyucu kıyafetler tercih etmeliyiz. Cildimizde yeni oluşan ya da şekli, rengi, boyutu değişen benleri mutlaka bir dermatologa göstermeliyiz,” şeklinde konuştu.

”GENÇLERDE VE ÇOCUKLARDA GÖRÜLEBİLİR”

Hannarici, herhangi bir cilt değişikliğinin basit bir leke olmayabileceğini vurgulayarak, cilt kanserinde erken teşhisin önemini vurguladı. “Cilt kanseri sadece yaşlılarda değil, gençlerde ve çocuklarda da görülebiliyor. Bilinçli davranışlarla hem kendimizi hem de sevdiklerimizi koruyabiliriz. Aynaya baktığımızda sadece dış görünümümüzü değil, sağlığımız hakkında önemli ipuçlarını da görebiliriz. Cildinize özen gösterin, değişikliklere geç kalmayın. Korunmak kolaydır, tedavi edilebilir, ancak geç kalmak risklidir,” dedi.

Related Posts

Gebelikte yapılıyor, doğumdan sonra hayat kurtarıyor!

Gebelikte yapılan boğmaca aşısı, bebekleri doğumdan sonraki ilk aylarda karşılaşabilecekleri ciddi solunum yolu enfeksiyonlarına karşı koruyor. Aşı, artık rutin bağışıklama programında yer alıyor. Uzmanlar zamanlamaya dikkat çekti.

Araştırma: Sosyal medya çocuklarda depresyona yol açabiliyor

Araştırma: Sosyal medya çocuklarda depresyona yol açabiliyor

Bakan Işıkhan’dan nadir hastalıkların tedavisine destek açıklaması: Hemofili A hastalarına evde tedavi kolaylığı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, sosyal medya hesabındaki paylaşımda, nadir hastalıkları olan vatandaşların tedavi süreçlerine destek sağladıklarını belirtti. Işıkhan paylaşımında, “Nadir hastalıklarla mücadele eden vatandaşlarımızın her zaman yanındayız. Onların tedavi süreçlerine destek amacıyla 2024’te yaptığımız ödeme ve harcama tutarı toplamda 313 ilaç için 54,4 milyar lirayı buldu” ifadelerini kullandı.

Evli-bekar ayrımına bir tepki daha: ‘Tıp etiği ile uyuşmaz’

Türkiye Psikiyatri Derneği ve Cinsel Eğitim Tedavi ve Araştırma Derneği kadın doğum randevularında evli-bekar ayrımı yapılmasına tepki gösterdi.

Uzmanlar kadınları uyardı: İçmeden önce bir kez daha düşünün

Hayatının bir döneminde her sekiz kadından birinin karşılaşabileceği meme kanseri, kadınlar için en korkutucu teşhislerden biri olmaya devam ediyor. Ancak son araştırmalar, hastalığın arkasındaki nedenlerden birinin düşündüğümüzden çok daha yaygın bir alışkanlık olan alkol tüketimi olduğunu ortaya koyuyor.

Günlük yiyen kolesterol nedir bilmiyor! Damarlar bayram edecek, salataya ekleyin

Yüksek kolesterol, günümüzde pek çok kişinin karşılaştığı yaygın bir sağlık sorunu. Kötü kolesterol (LDL) seviyelerindeki artış, kalp hastalıkları ve damar tıkanıklığı gibi ciddi problemlere yol açabilir. Beslenme alışkanlıklarınızda yapacağınız küçük ama etkili değişiklikler ve sağlıklı bir yaşam tarzı, kolesterol seviyelerinizi kontrol altına almanıza yardımcı olabilir. Uzmanlar, bu 4 besinin tüketilmesi gerektiğini belirtiyor.