Çin geri adım mı attı? ABD’ye yönelik bazı vergileri kaldırdı iddiası

Çin, ABD ile yaşanan tarife restleşmesinden çekilen bazı yarı iletken kategorilerindeki ithal ürünler için ek yüzde 125 vergiyi kaldırdı iddiası ortaya atıldı.

Caixin’in sektör kaynaklarına dayandırdığı habere göre, Çin yönetimi şirketlere en az 8 tür entegre devrenin gümrük vergilerinden muaf olarak ithal edilebileceğini bildirdi.

Haberde, Çin gümrük otoritelerinin 10-24 Nisan tarihleri arasında bu ürünlerin ithalatı için ödenen tarifelerin iade edileceğini duyurduğu belirtildi.

Henüz resmi bir duyuru yapılmamış olsa da, haber daha sonra Caixin’in internet sitesinden kaldırıldı.

Öte yandan Reuters haber ajansı, anonim bir kaynağa dayanarak Çin Ticaret Bakanlığı’nın yerli işletmelerden muaf tutulmasını istediği ürünlere ilişkin öneriler talep ettiğini aktardı.

Haberde, Bakanlığın özel bir ekip oluşturduğu ve muaf tutulabilecek ürünlerin listesini oluşturarak şirketlerden destek beklediği iddiasına yer verildi.

KARŞILIKLI TARİFELERDE SON DURUM NEDİR?

Çin, ABD Başkanı Donald Trump’ın 2 Nisan’da duyurduğu “karşılıklı tarifeler” kapsamında gümrük vergisi artışlarına tepki olarak aynı oranda karşılık vermişti.

Tarife restleşmesi devam ederken ABD, Çin’e uygulanan gümrük vergilerini yüzde 145’e yükseltirken, Pekin de yüzde 125’e çıkarmıştı.

ABD yönetimi, diğer ülkelere getirilen karşılıklı tarifeleri 90 gün erteledi ancak Çin’e yönelik olanlar yürürlüğe girmişti.

ABD Başkanı Trump, son günlerde yaptığı açıklamalarda ABD ve Çin arasındaki tarife anlaşmazlığının çözümü için Pekin ile görüşmeler yaptıklarını iddia etmişti.

Çin hükümeti ise bu iddiaları yalanlayarak, Washington ile yapılan herhangi bir görüşme olmadığını duyurmuştu.

Related Posts

Dolar, ABD-Çin ticaret gerginliğinde toparlanmakta zorlanıyor

ABD yönetiminin planlanan tarifeleri gevşetebileceği yönündeki haberlerin desteğiyle dolar Salı günü kayıplarının bir kısmını telafi etti. Ancak yatırımcıların ABD-Çin ticaret anlaşmazlığında anlamlı bir azalma olup olmadığı konusunda temkinli olmaları devam ediyor.

Çayırhan’da neler oluyor?

Özelleştirme süreci tepki çeken Çayırhan ihalesinden bu yana 52 gün geçti ama iktidardan devir ya da iptal yönünde bir karar çıkmadı. Sürece ilişkin soru işaretleri arttı.

Elektrik üretimi şubatta arttı

Türkiye’nin lisanslı elektrik üretimi şubatta önceki yılın aynı ayına göre yaklaşık yüzde 6,5 artarak 27 milyon 326 bin 453 megavatsaat oldu.

Sadece o ilde 2 milyon TL’nin altına ev satılıyor

Endeksa’nın oluşturduğu ‘Türkiye’de konut piyasası analizleri’ raporunda, ortalama konut fiyatı 4 milyon 89 bin TL olarak belirlendi. Raporda ortalama konut fiyatının 2 milyon TL’nin altında kaldığı tek bir şehir yer alıyor.

‘Gıda enflasyonuna artık çözüm bulun’

ASO Başkanı Seyit Ardıç, yüksek gıda fiyatlarının yoksul ve orta gelirli halkın alım gücünü ciddi şekilde etkilediğini, gelir adaletsizliğini daha da bozduğunu belirtti. Ardıç, gıda enflasyonuna çözüm bulunması gerektiğini vurguladı.

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Turizm Bakanları Erzurum’da bir araya geldi

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı 6. Turizm Bakanları Toplantısı (EİT 2025), Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un ev sahipliğinde, üye ülke temsilcilerinin katılımıyla Erzurum’da gerçekleştirildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir