DE-CIX Küresel Veri Trafiğinde Yeni Bir Rekor Kırdı: Saniyede 25 Terabit Veri Akış Hacmine Ulaştı

DE-CIX Küresel Veri Trafiğinde Yeni Bir Rekor Kırdı

Dünyanın önde gelen İnternet Değişim (IX) operatörü DE-CIX, küresel veri trafiğinde yeni bir rekorun kırıldığını duyurdu. 8 Nisan gecesi Türkiye saatiyle 22.10’da, DE-CIX’in internet değişim noktası üzerinden 25 Terabit/saniyeden fazla veri akışı gerçekleşti. Son beş yılda, DE-CIX’teki küresel veri trafiği 2020 seviyesinin iki katından fazla artarak yüzde 130’un üzerinde büyüme kaydetti. Bu, aynı anda yaklaşık 14 milyon TikTok videosunun izlenmesine eşdeğer.

Bu rekor, DE-CIX’in önemli internet değişim noktalarının bulunduğu şehirlerden birinde değil, Dallas’tan Madrid’e, Frankfurt’tan İstanbul’a kadar birçok şehirde eş zamanlı olarak gerçekleşen yüksek veri akışının toplamıyla elde edildi.

DE-CIX CTO’su Dr. Thomas King’den Açıklama

DE-CIX CTO’su Dr. Thomas King, yaşanan trafik rekorunun, birden çok olayın kesişiminden kaynaklanan, normalin üzerindeki veri trafiğinin bir sonucu olduğunu belirtti. Video içerikleri, yazılım indirmeleri ve mobil internet gibi dijital içerik ve hizmet tüketimiyle birlikte bu rekor seviyeye ulaşıldı. Ulaşılan bu zirve noktası, interneti oluşturan farklı ağları bir arada tutan eşleştirmenin gücünü ortaya koyuyor.

DE-CIX 30 Yılı: Almanya’dan Dünya’ya Dijital Altyapı

DE-CIX, 30 yıldır Almanya’da kritik dijital altyapıları işletiyor. Şirket, 1995 yılında ilk internet değişim noktası olan DE-CIX Frankfurt’u kurdu. Bugün DE-CIX, dünya genelinde internet, bulut, içerik sağlayıcıları ve kurumsal ağların veri alışverişi yapabildiği tarafsız değişim noktalarını sunmaktadır.

DE-CIX Frankfurt, en eski ve en büyük internet değişim noktası olup yaklaşık 1.100 ağı birbirine bağlamaktadır. Küresel ölçekte birbirine entegre DE-CIX platformu, 600’den fazla şehirdeki veri merkezlerinden erişilebilir durumdadır ve dünya genelinde 4.000’den fazla ağı birbirine bağlamaktadır.

Saniyede Bir Terabit Nedir ve 25 Terabit Veri İşlem Hacmi Ne Anlama Geliyor?

  • Bir terabit saniye (Tbit/s veya Tbps), veri iletim hızını ifade eden bir ölçü birimidir.
  • Saniyede 1 terabit, 10³ Gbit/s, 106 Mbit/s, 109 kbit/s veya 1012 bit/s veya 1.000.000.000.000 bit/s’dir.
  • 25 Tbit/s’lik veri trafiği, yaklaşık 14 milyon TikTok videosunun aynı anda izlenmesine eşdeğerdir. Bu da üst üste konulsa Everest Dağı’nın 20 katı yüksekliğine denk gelecek olan bir A4 kağıdı yığınını her saniye doldurabilecek bir veri miktarına karşılık gelmektedir.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Related Posts

Yeşil Bursa Rallisi 23-25 Mayıs’ta yapılacak

Bursa Otomobil Sporları Spor Kulübü (BOSSEK) tarafından düzenlenen ve Petrol Ofisi Maxima 2025 Türkiye Ralli Şampiyonası’nın üçüncü ayağı olan Atış Yapı Yeşil Bursa Rallisi, 23-25 Mayıs’ta gerçekleştirilecek.

Yapay zeka ile yeni bir tıp çağı başlıyor! Hayat kurtarma yarışı

Londra merkezli DeepMind’ın geliştirdiği AlphaFold yapay zeka sistemi, biyolojinin on yıllardır çözülemeyen en büyük problemlerinden biri olan protein katlanma sorununu büyük ölçüde çözerek bilim dünyasında tarihi bir dönüm noktası oluşturdu …

Netflix kalan son interaktif içeriklerini platformdan kaldırıyor

Netflix, Black Mirror: Bandersnatch gibi interaktif içeriklerini kaldırmaya başladı. 12 Mayıs’tan sonra bu içerikleri platformdan izlemek mümkün olmayacak.

Karting heyecanı İstanbul’da başlıyor

2025 MOTUL Türkiye Karting Şampiyonası’nın 2. ayağı, 10-11 Mayıs tarihlerinde İstanbul’da düzenlenecek. Organizasyon, 10 Mayıs Cumartesi günü antrenman seanslarıyla başlayacak. 11 Mayıs Pazar günü ise saat 10.00’da yarı final, saat 13.00’te ise final yarışları gerçekleştirilecek.

Kayıp tektonik levha yeniden ortaya çıkıyor…

Utrecht Üniversitesi’nden jeologlar, on yılı aşkın süredir varlığı öngörülen “Pontus Plakası” adı verilen dev tektonik levhayı, manto tabakasındaki sıcaklık anomalileri ve geniş saha verilerini birleştirerek dijital ortamda yeniden ayağa kaldırdı.

Turkcell ve BOTAŞ’tan 15 yıllık stratejik anlaşma

Turkcell Superonline, Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ) tarafından açılan “BOTAŞ Fiber Optik Kablo Altyapısındaki Elyafların Kiraya Verilmesi” ihalesini almaya hak kazandı.