DE-CIX Küresel Veri Trafiğinde Yeni Bir Rekor Kırdı: Saniyede 25 Terabit Veri Akış Hacmine Ulaştı

DE-CIX Küresel Veri Trafiğinde Yeni Bir Rekor Kırdı

Dünyanın önde gelen İnternet Değişim (IX) operatörü DE-CIX, küresel veri trafiğinde yeni bir rekorun kırıldığını duyurdu. 8 Nisan gecesi Türkiye saatiyle 22.10’da, DE-CIX’in internet değişim noktası üzerinden 25 Terabit/saniyeden fazla veri akışı gerçekleşti. Son beş yılda, DE-CIX’teki küresel veri trafiği 2020 seviyesinin iki katından fazla artarak yüzde 130’un üzerinde büyüme kaydetti. Bu, aynı anda yaklaşık 14 milyon TikTok videosunun izlenmesine eşdeğer.

Bu rekor, DE-CIX’in önemli internet değişim noktalarının bulunduğu şehirlerden birinde değil, Dallas’tan Madrid’e, Frankfurt’tan İstanbul’a kadar birçok şehirde eş zamanlı olarak gerçekleşen yüksek veri akışının toplamıyla elde edildi.

DE-CIX CTO’su Dr. Thomas King’den Açıklama

DE-CIX CTO’su Dr. Thomas King, yaşanan trafik rekorunun, birden çok olayın kesişiminden kaynaklanan, normalin üzerindeki veri trafiğinin bir sonucu olduğunu belirtti. Video içerikleri, yazılım indirmeleri ve mobil internet gibi dijital içerik ve hizmet tüketimiyle birlikte bu rekor seviyeye ulaşıldı. Ulaşılan bu zirve noktası, interneti oluşturan farklı ağları bir arada tutan eşleştirmenin gücünü ortaya koyuyor.

DE-CIX 30 Yılı: Almanya’dan Dünya’ya Dijital Altyapı

DE-CIX, 30 yıldır Almanya’da kritik dijital altyapıları işletiyor. Şirket, 1995 yılında ilk internet değişim noktası olan DE-CIX Frankfurt’u kurdu. Bugün DE-CIX, dünya genelinde internet, bulut, içerik sağlayıcıları ve kurumsal ağların veri alışverişi yapabildiği tarafsız değişim noktalarını sunmaktadır.

DE-CIX Frankfurt, en eski ve en büyük internet değişim noktası olup yaklaşık 1.100 ağı birbirine bağlamaktadır. Küresel ölçekte birbirine entegre DE-CIX platformu, 600’den fazla şehirdeki veri merkezlerinden erişilebilir durumdadır ve dünya genelinde 4.000’den fazla ağı birbirine bağlamaktadır.

Saniyede Bir Terabit Nedir ve 25 Terabit Veri İşlem Hacmi Ne Anlama Geliyor?

  • Bir terabit saniye (Tbit/s veya Tbps), veri iletim hızını ifade eden bir ölçü birimidir.
  • Saniyede 1 terabit, 10³ Gbit/s, 106 Mbit/s, 109 kbit/s veya 1012 bit/s veya 1.000.000.000.000 bit/s’dir.
  • 25 Tbit/s’lik veri trafiği, yaklaşık 14 milyon TikTok videosunun aynı anda izlenmesine eşdeğerdir. Bu da üst üste konulsa Everest Dağı’nın 20 katı yüksekliğine denk gelecek olan bir A4 kağıdı yığınını her saniye doldurabilecek bir veri miktarına karşılık gelmektedir.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Related Posts

Bilim insanları cevapladı: ‘Şeytan Kulesi’ gerçekten taşlaşmış dev bir ağaç mı?

Wyoming’deki ünlü doğal oluşum Şeytan Kulesi’nin taşlaşmış bir ağaç olduğu yönündeki iddialar sosyal medyada gündem oldu. Ancak bilim insanlarına göre bu iddia, jeolojik verilerle çelişiyor. Şeytan Kulesi’nin kökenine dair gerçekler haberimizde.

Elektronik deri ile sağlığın geleceği yeniden şekilleniyor

Bilim dünyası, sağlık teknolojilerinde çığır açan bir yeniliğe imza attı. Kendini onaran elektronik deri (e-deri), giyilebilir teknoloji alanında devrim niteliğinde bir adım olarak karşımıza çıktı. Vücuda yapışarak biyolojik verileri sürekli izleyen …

Microsoft’un Xbox kararı sektörü salladı!

Microsoft, 2 Temmuz’da yaklaşık 9.000 çalışanıyla yollarını ayıracağını açıklamasının ardınan en ağır darbeyi Xbox bölümü aldı. Şirketin bazı stüdyoları kapatma kararı ile birlikte, aralarında yıllardır geliştirilen projelerin de bulunduğu bir dizi …

Google’dan kritik güvenlik uyarısı: 2G bağlantısını kapatın!

Google, akıllı telefon kullanıcılarını hedef alan yeni bir siber tehdit konusunda uyararak, cihazlardaki 2G bağlantısının devre dışı bırakılmasını önerdi. Şirketin bu adımı, mobil ağ güvenliğini tehdit eden ve kullanıcıları doğrudan hedef alan saldırılara karşı alınabilecek en etkili önlemlerden biri olarak değerlendiriliyor.

Uzaydan “kara” haber: Yeni keşif heyecan yarattı

Bilim dünyasında büyük yankı uyandıran bir keşfe imza atıldı. Innsbruck Üniversitesi’nden Francine Marleau’nun da aralarında bulunduğu uluslararası bir araştırma ekibi, Perseus Galaksi Kümesi içerisinde neredeyse tamamen görünmez olan bir galaksi …

Prof. Dr. Utku Perktaş: Asgari akademik üretim ve araştırma kültürü göstergeleri, rektörlük gibi makamlar için açık ve şeffaf kriterler hâline getirilmelidir

Prof. Dr. Utku Perktaş: Asgari akademik üretim ve araştırma kültürü göstergeleri, rektörlük gibi makamlar için açık ve şeffaf kriterler hâline getirilmelidir