izmir haber sitesi

Haber Takip Merkezi – Güncel ve Tarafsız Haber Sitesi – Ülkenin Nabzını Tutan Site

Demans gençleri de tehdit ediyor! Uzmanı erken belirtilere dikkat çekti

Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Gülay Kenangil, demansın yalnızca yaşlılarda değil, genç yaşlarda da görülebileceğini belirtti. Ailede birden fazla kişide görülmesi durumunda riskin arttığını söyleyen Prof. Dr. Kenangil, hastalığın hafıza kaybıyla sınırlı olmadığını, kişilik ve davranışları da kökten değiştirebileceğini vurguladı.

Demans Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Gülay Kenangil, demansın beyindeki hücre ölümüyle ilerlediğini ve sadece hafıza kaybına yol açan bir hastalık olmadığını vurguladı. Aynı zamanda kişiliği, duyguları ve davranışları da kökten değiştirebilen bir rahatsızlık olan demansın genç yaşlardaki bireyleri de etkileyebileceğini belirtti. Yaşlanmayla birlikte herkesin bilişsel işlevlerinde bir miktar bozulma yaşanabileceğini ancak demansın yalnızca hafıza kaybından ibaret olmadığını söyledi.

‘Erken Yaşlarda Demans Görülebilir’

Prof. Dr. Kenangil, demansın sadece ileri yaşlarda değil genç yaşlarda da görülebileceğini, özellikle kalıtsal nörodejeneratif demans vakalarında ailede birden fazla bireyde görülmesi durumunda hastalığın erken yaşlarda ortaya çıkabileceğini belirtti. Psikiyatrik bulguların hastalığın orta ve ileri evrelerinde büyük sorunlardan biri haline geldiğine dikkat çekti.

‘Süreç Yavaşlatılabilir’

Alzheimer hastalığının demans vakalarının yüzde 70’ini oluşturduğunu belirten Prof. Dr. Kenangil, damar tıkanıklıkları, beyindeki bazı maddelerin birikmesi gibi faktörlerin demansa yol açabileceğini söyledi. Mevcut tedavilerle hastalığı tamamen ortadan kaldıramasalar da hasta ve hasta yakınlarının yaşam kalitesini artırmanın mümkün olduğunu belirtti.

Hastalık Riskini Azaltmak İçin Yapılması Gerekenler

Önümüzdeki yıllarda demans hastalarının sayısının artacağını söyleyen Prof. Dr. Kenangil, hastalıktan korunmak için alınması gereken önlemleri şu şekilde sıraladı: Kalp ve damar hastalıklarıyla ilgili sorunların erken tedavi edilmesi, şeker hastalığının kontrol altında tutulması, sosyal yaşamdan kopulmamanın ve aktif bir hayat sürdürmenin önemi, sağlıklı ve dengeli beslenme alışkanlıkları edinilmesi, işitme ve görme problemlerinin erken dönemde tedavi edilmesi.