Doğum Yardımı Yönetmeliği Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Doğum Yardımı Yönetmeliği Yürürlüğe Girdi

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni Doğum Yardımı Yönetmeliği, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmelik ile 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren doğan çocuklar için sunulan destekler ve uygulama esasları belirlendi. Türk vatandaşlarına doğum yardımı konusunda önemli maddi destekler sağlayan yönetmelik, ailelere ekonomik katkı sunuyor.

Yönetmelik kapsamında, ilk çocuk için tek seferlik 5 bin lira, ikinci çocuk için aylık bin 500 lira ve üçüncü çocuktan itibaren her çocuk için aylık 5 bin lira ödeme yapılacak.

Ödemeler İçin Şartlar

Yönetmelik gereğince, doğum yardımı ödemeleri herhangi bir vergi veya kesinti yapılmadan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu aracılığıyla gerçekleştirilecek. Doğum yardımı için başvurular e-Devlet ve belirlenen diğer kanallar üzerinden yapılabilir. Yardımdan faydalanabilmek için anne veya baba Türk vatandaşı olmalı ve Türkiye’de ikamet etmelidir.

Aylık 5 Bin Lirayı Bulacak

İkinci ve sonraki çocuklar için doğum yardımı ödemeleri, çocuğun 5 yaşını dolduracağı aya kadar devam edecek. İlk çocuk için doğum yardımı başvuruları doğum tarihinden itibaren 12 ay, diğer çocuklar için ise çocuğun 5 yaşını dolduracağı ana kadar yapılabilir.

Doğum Yardımı Haczedilemeyecek

Yönetmelik kapsamında yapılan doğum yardımı ödemeleri hiçbir şekilde haczedilemeyecek. Ancak ölüm, çocuğun kurum bakımına alınması veya vatandaşlığın kaybedilmesi gibi durumlarda ödemeler durdurulabilir veya yeni hak sahibi tarafından devam ettirilebilir. Yanlış beyanda bulunarak haksız yere yardım alan kişilerin bu ödemeleri faiziyle birlikte geri ödemesi gerekecektir. Ayrıca, bildirim yükümlülüğünü yerine getirmeyen hak sahipleri hakkında yasal işlem yapılabilir.

Başvurular 30 Gün İçinde Yapılacak

Yönetmelik gereğince, 1 Ocak 2025 tarihinden sonra doğan çocuklar için doğumun gerçekleştiği ayı takip eden 30 gün içinde başvuru yapılması gerekmektedir. Aksi takdirde geriye dönük ödeme yapılamayacaktır. Ancak ilk 30 gün içinde yapılan başvurularda geriye dönük destek alınabilecektir. Yeni düzenleme ile 5 Mayıs 2015 tarihli eski doğum yardımı yönetmeliği yürürlükten kaldırıldı. Bu yeni sistem ile ailelerin çocuk sahibi olmaya teşvik edilmesi ve ekonomik olarak desteklenmesi amaçlanmaktadır.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Abdurrahman Yazıcı – Yaşam

Related Posts

MEB AÖL 3. DÖNEM SINAV TAKVİMİ 2025 || MEB Açık Öğretim Lisesi sınavları ne zaman, hangi tarihte yapılacak? Oturum günleri ve saatleri netleşti!

Açık öğretim lisesi (AÖL) sınavları 3. Dönem takvimi yayınlandı. 2024-2025 yılı açık lise sınavı oturum günü ve saatleri, kayıt işlemlerinin tamamlanmasının ardından adayların gündemine geldi. AÖL sınavları her bir ders için ayrı olmak üzere 10 sorudan oluşacak testler hâlinde gerçekleştirilecek. Açık öğretim lisesi 3. dönem sınavları ilan edilen takvim doğrultusunda üç oturumda tamamlanacak. Peki MEB Açık Öğretim Lisesi sınavları ne zaman, hangi tarihte yapılacak? AÖL 2024-2025 3. dönem sınav giriş belgesi ne zaman yayınlanacak? İşte MEB takvimi…

YKS EŞİT AĞIRLIK BÖLÜMLERİ VE TABAN PUANLARI | 2025 YKS Eşit Ağırlık (EA) 2 yıllık ve 4 yıllık meslekler nelerdir? İşte üniversite ön lisans ve lisans eşit ağırlık kontenjan, başarı sırası ve taban puanları!

Üniversite eşit ağırlık bölümleri ve taban puanları 2025 YKS sınavının ardından adayların yoğunlaştığı konulardan oldu. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından TYT, AYT, YDT sınavları 21-22 Haziran 2025 tarihlerinde tamamlandı. Milyonlarca aday YKS sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından aldıkları TYT, AYT ve YDT sınav puanlarına göre tercih sürecine başlayacak. ÖSYM’nin ais.osym.gov.tr internet adresinden alınacak olan YKS tercih başvurusu için 2025–YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları yayımlanacak. Kılavuzda yer alan 2 yıllık ön lisans ve 4 yıllık lisans bölümler taban puanlarını, kontenjanları ve sıralamaları, tercih döneminde adaylara ışık tutacak. Bu nedenle, şimdiden YKS sınav puanı hesaplamasına başlayan adaylar YKS Eşit Ağırlık (EA) bölümleri ve kontenjanlarına yoğunlaştı. 2 yıllık ön lisans ve 4 yıllık lisans programlarının taban puanlarını ve başarı sıralamaları, YKS tercih kılavuzunda belli olacak. Peki, 2025 YKS Eşit Ağırlık (EA) 2 yıllık ve 4 yı

Instagram hata ve çökme raporları 23 Haziran 2025 || Instagram çöktü mü, sorun mu var?

Instagram 23 Haziran Pazartesi günü hata tespit raporu yayınlandı… Dünya çapında çok sayıda kullanıcısı bulunan popüler mesajlaşma uygulaması Instagram’da erişim ve güncelleme sorunu yaşayanlar merak içerisinde başta belirtilen sorunun cevabını araştırıyor. Son 24 saat içerisinde arıza tespit raporuna göre büyük bir aksama kaydedilmedi. Peki, bugün Instagram’da bir aksama var mı? İşte merak edilip araştırılan ayrıntılar…

Bakan Tekin, TETZ’de yapay zeka oturumuna katıldı

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Türkiye Eğitim Teknolojileri Zirvesi’nde (TETZ) 15 farklı ülkeden gelen temsilcilerin katıldığı yapay zekanın eğitim sistemlerine entegrasyonu konulu oturuma katıldı.

MEB AGS sınav giriş yerleri belgesi yayınlandı mı? MEB Akademi Giriş Sınavı ne zaman, hangi tarihte yapılacak?

MEB AGS sınav giriş belgesi heyecanla bekleniyor. Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) bu yıl ilk kez düzenlediği Akademi Giriş Sınavı (MEB-AGS) için öğretmen adaylarının bekleyişi sürüyor. Sınav, öğretmenlik mesleğine adım atmak isteyen binlerce adayın kaderini belirleyecek. ÖSYM tarafından düzenlenen MEB-AGS için sınav giriş yerleri için gözler ÖSYM’nin resmi duyurusuna çevrildi. Peki, MEB-AGS sınav giriş belgesi ne zaman yayınlanacak? MEB AGS 2025 ne zaman yapılacak?

Seferberlik nedir, ne demek? Seferberlik nasıl ilan edilir?

Seferberlik, bir ülkenin ve milletin, başta askeri güç olmak üzere, devletin tüm güç ve kaynaklarının savaşın ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde hazırlanması, toplanması, tertiplenmesi ve kullanılmasına ilişkin faaliyetlerdir. Bu faaliyetler, barış durumundan savaş veya savaşı gerektirebilecek gerginlik ve buhran dönemlerine süratle ve etkin bir şekilde geçişi sağlamayı amaçlar. Seferberlik, sadece askeri personeli değil, aynı zamanda kamu kurum ve kuruluşlarını, özel sektördeki işletmeleri, insan gücünü, araçları ve her türlü mal ve hizmeti kapsar. Peki, seferberlik nasıl ilan edilir? İşte, o ayrıntılar