Ehliyete ilk kez yaş sınırı geliyor: Bu yaşın üstündekilere ‘sürücü olur’ raporu verilmeyecek

Dünyada her yıl 1.2 milyon kişi trafik kazaları sonucunda hayatını kaybetmekte.

Bu durum çok sayıda ülkenin sürüş güvenliğini sağlamak amacıyla bir dizi yeni uygulamaya başvurmasına zemin hazırlarken, Avrupa Birliği (AB), yaşlı sürücülerin trafikteki payını azaltmak amacıyla tarihinde ilk kez ehliyette üst yaş sınırı uygulamaya hazırlanıyor.

Halihazırda yürürlükte olan yasaya göre sürücüler, 70 yaşını aştıktan sonra 5 yıl arayla sağlık raporu almak zorunda. Heyet tarafından oluşturulan sağlık raporu verilmemesi halinde ise ehliyetlerin iptali gerçekleşmekte.

Türkiye’de söz konusu uygulama için başlangıç yaşı 65 olarak belirlenirken, bu yaştan itibaren yapılacak ehliyet yenilemelerinde sağlık raporu şartı aranmakta ve söz konusu ehliyetler 5 yıl süreyle geçerli olmakta. 80 yaşın üzerindeki sürücüler içinse söz konusu şart 2 yıla kadar indiriliyor.

75 YAŞIN ÜSTÜ TRAFİĞE ÇIKAMAYACAK

AB’de geçerli olması planlanan yeni düzenleme ile ehliyet sahiplerinin yalnızca 75 yaşına kadar otomobil kullanabilmesi planlanıyor. Bu duruma gerekçe olarak, yaşlı sürücülerin yaşadığı refleks kaybının trafik kazalarına yol açabileceği gösterilirken, söz konusu değişikliğe çok sayıda kişiden tepki gecikmedi.

Evlatlarından ayrı yaşayan ve günlük işlerini ya da sağlık sorunlarını çözmek için otomobil kullanmak zorunda kalan yaşlı sürücüler, kararın ‘anlamsız’ olduğunu öne sürerken, AB’de geçerli olması planlanan düzenlemenin ilerleyen yıllarda Türkiye için de uygulanabilirliği sosyal medyada tartışmalara neden oldu.

İŞARET KULLANIMI ZORUNLU OLDU

Trafikte yaşlılara yönelik farklı uygulamalara giden ülkeler arasında Japonya da yer alıyor. Monako’nun ardından dünyanın en yaşlı nüfusuna sahip olan Japonya’da hükümet, 75 yaş ve üzerindeki kişiler tarafından kullanılan otomobillere “yaşlı sürücü” işareti anlamına gelen “Koreija” sembolünün yapıştırılmasını zorunlu tutmuştu.

Related Posts

Öğretmen Berhan’ın “köy havuzu” çocukların yaz neşesi oldu

Erzurum’da bir çocuğun kendisine havuz yapmaya çalışmasından ilham alan 16 yıllık öğretmen Berhan Karamanlı, çocukların yardımıyla köyde oluşturduğu yüzme havuz, tatil eğlencesi oldu.

MHP’li belediye ‘Şehitler Caddesi’nin adını değiştirdi

MHP’li Bolvadin Belediye Başkanı Derviş Aynacı, ilçe merkezinde bulunan Şehitler Caddesinin ismini 15 Temmuz Şehitler Caddesi olarak değiştirdi. İlçede yaşayan yurttaşlar, “Şehitler arasında ayrımcılık yapılıyor” diyerek duruma tepki gösterdi. Şehit babası Mustafa Kocatürk ise, “İlçemizde ne 15 Temmuz gazisi ne de şehidi var. Ama 25 terör şehidimiz var. Caddenin ismini sadece 15 Temmuz Şehitler Caddesi olarak değiştirmek, şehitlerimizin hatırasına saygısızlıktır” dedi.

Ankara’da Seyahatsever Projesi Başladı

KYK yurtlarıyla gençlere konaklama imkanı sunan Seyahatsever projesi Ankara’da hayata geçirildi.

Çağatay Ulusoy’u daha önce böyle görmediniz! Yeni imajı hayranlarını ikiye böldü

“Eşref Rüya” dizisinin yıldızı Çağatay Ulusoy yeni imajıyla adından söz ettirdi. Bıyık bırakan oyuncu yeni imajıyla hayranlarını ikiye böldü. Bazıları bıyığın Ulusoy’un imajına hava kattığını belirtirken bazıları ise Tamer Karadağlı ve Bayhan benzetmesi yaptı.

Antalya’da Tehlikeli Eylem

Eşinin uzaklaştırma kararına öfkelenen adam, apartman çatısında 2,5 saat kalıp ikna edildi.

Müsavat Dervişoğlu: Çay ilçemizin en güzel caddesinden birinin adı Talat Paşa Caddesi olarak değiştiriliyor

Müsavat Dervişoğlu: Çay ilçemizin en güzel caddesinden birinin adı Talat Paşa Caddesi olarak değiştiriliyor