Gebelikte yapılıyor, doğumdan sonra hayat kurtarıyor!

Boğmaca Nedir?

Boğmaca, tıbbi adıyla pertussis, solunum yollarını etkileyen son derece bulaşıcı bir bakteriyel hastalıktır. Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Manolya Kara’nın belirttiğine göre dünya genelinde yıllık 20-40 milyon civarı boğmaca vakası görülmektedir. Her yıl, çoğunluğu çocuk olan yaklaşık 300.000 kişi bu hastalık nedeniyle hayatını kaybetmektedir.

Yenidoğanlarda Boğmaca

Boğmacanın en büyük riski bağışıklık sistemi gelişmemiş ve aşı takvimi tamamlanmamış yeni doğanlarda görülmektedir. Bu durumda hastalık, nefes durmasına, beyin içi kanamaya, nöbetlere ve hatta yaşam kaybına neden olabilir.

Belirtiler ve Seyri

Boğmaca üç evrede ilerlemektedir. Hastalığın başlangıç evresinde genellikle soğuk algınlığı ile karıştırılabilecek belirtiler görülür. Hastalığın ikinci evresinde ise özellikle çocuklarda şiddetli öksürük nöbetleri ve derin nefes alma gibi belirtiler ortaya çıkar.

Boğmaca bebeklerde ciddi seyir gösterir ve kontrol altına alınamayan öksürük nöbetlerine yol açabilir. Bu durum solunum güçlüğüne, kusmaya, hatta kaburga kırıklarına neden olabilir.

Toplum Sağlığı İçin Risk

Boğmaca öksürük ve hapşırık yoluyla kolayca yayılır ve toplum sağlığı için risk oluşturabilir. Bu nedenle aşılanmamış kişiler hastalığın yayılmasına katkıda bulunabilir. Boğmaca, aşılanabilir bir hastalıktır ancak aşılama oranları düştüğünde salgınlar görülebilir.

Annenin Aşılması Önemli

Boğmaca aşısının gebeliğin 18 ile 36. haftaları arasında yapılması önerilir. Bu sayede anne adaylarından bebeğe antikor geçişi sağlanarak bebeğin doğumdan sonraki ilk aylarda korunması sağlanabilir. Aşı, inaktif bir şekilde uygulandığı için gebelikte güvenle yapılabilir. Anne adaylarının aşılarını geciktirmemeleri ve bu konuda bilinçli olmaları önemlidir.

Related Posts

Böbrek hastalarına ‘yaz’ uyarısı

Türk Böbrek Vakfı (TBV), yaz aylarında hemodiyaliz hastalarının sağlık sorunları yaşayabileceğine dikkat çekerek uyarılarda bulundu.

Araştırma: Sosyal medya çocuklarda depresyona yol açabiliyor

Araştırma: Sosyal medya çocuklarda depresyona yol açabiliyor

Bakan Işıkhan’dan nadir hastalıkların tedavisine destek açıklaması: Hemofili A hastalarına evde tedavi kolaylığı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, sosyal medya hesabındaki paylaşımda, nadir hastalıkları olan vatandaşların tedavi süreçlerine destek sağladıklarını belirtti. Işıkhan paylaşımında, “Nadir hastalıklarla mücadele eden vatandaşlarımızın her zaman yanındayız. Onların tedavi süreçlerine destek amacıyla 2024’te yaptığımız ödeme ve harcama tutarı toplamda 313 ilaç için 54,4 milyar lirayı buldu” ifadelerini kullandı.

Evli-bekar ayrımına bir tepki daha: ‘Tıp etiği ile uyuşmaz’

Türkiye Psikiyatri Derneği ve Cinsel Eğitim Tedavi ve Araştırma Derneği kadın doğum randevularında evli-bekar ayrımı yapılmasına tepki gösterdi.

Uzmanlar kadınları uyardı: İçmeden önce bir kez daha düşünün

Hayatının bir döneminde her sekiz kadından birinin karşılaşabileceği meme kanseri, kadınlar için en korkutucu teşhislerden biri olmaya devam ediyor. Ancak son araştırmalar, hastalığın arkasındaki nedenlerden birinin düşündüğümüzden çok daha yaygın bir alışkanlık olan alkol tüketimi olduğunu ortaya koyuyor.

Günlük yiyen kolesterol nedir bilmiyor! Damarlar bayram edecek, salataya ekleyin

Yüksek kolesterol, günümüzde pek çok kişinin karşılaştığı yaygın bir sağlık sorunu. Kötü kolesterol (LDL) seviyelerindeki artış, kalp hastalıkları ve damar tıkanıklığı gibi ciddi problemlere yol açabilir. Beslenme alışkanlıklarınızda yapacağınız küçük ama etkili değişiklikler ve sağlıklı bir yaşam tarzı, kolesterol seviyelerinizi kontrol altına almanıza yardımcı olabilir. Uzmanlar, bu 4 besinin tüketilmesi gerektiğini belirtiyor.