GMAIL hesabınızda radikal değişiklik: Google kararı sizin vermenizi istiyor

Google, E2EE Şifreli E-postaları Web Sitesinde Başlattı

Google, web sitesinde E2EE şifreli e-postaların «Uçtan uca şifreleme» olarak da bilinen bir güvenlik yöntemi olan mesajlarınızı koruyan bir yol olduğunu duyurdu.

Amerikan şirket, “Bu şifreleme sayesinde hiç kimse (Google veya üçüncü taraflar bile) telefonunuzdan mesaj gönderdiğiniz telefona iletilen uygun mesajları okuyamayacak” diyor ve bu aydan itibaren “tüm kuruluşların uçtan uca şifreli (E2EE) e-postayı kullanmasını kolaylaştırdığını” da bir açıklamayla açıklıyor.

Google, kullanıcılarına Google’ın uçtan uca şifrelemesini kullanabilmek için her iki tarafın da aşağıdaki gereksinimleri karşılaması gerektiğini bildiriyor:

  • Google Mesajlar uygulamasını kullanın.
  • RCS sohbetlerini etkinleştirin.
  • RCS mesajları için veri veya Wi-Fi bağlantısı kullanın.

Tüm sohbetler şifreleniyor

Google, bu sistemde “veriler cihazlar arasında iletilirken tüm sohbetlerin (metin, dosya veya medya dahil) şifrelendiğini” ve “şifrelemenin verileri şifrelenmiş metne dönüştürdüğünü” söylüyor. Dünya çapında 1,5 milyardan fazla insanın yararlanacağı bu yeni aracın faydalarını anlatıyor: “Bu okunamayan metin ancak gizli bir anahtarla çözülebilir.”

Uçtan uca şifrelenmiş e-postaların çalışıp çalışmadığı bilinmiyor

Google, sınıflandırma etiketleri ve veri kaybı önleme (DLP) gibi diğer yeni özelliklerin yanı sıra kendi yapay zekası Gemini’yi Gmail’e tanıttı.

Amerikan şirket, önümüzdeki aylarda OpenAI ve GPT-4’ü geride bırakarak dünyanın en büyük yapay zeka sistemi olma hedefiyle yakın zamanda yeni bir yapay zeka sistemini duyurdu.

Bu yeni yapay zeka modeli her türlü tehdide karşı büyük bir koruma sağlıyor ancak uçtan uca şifrelenmiş e-postalarla kusursuz bir şekilde çalışıp çalışamayacağı henüz bilinmiyor.

Yapay zekanın geleceğine ilişkin en büyük bilinmezliklerden biri de kullanıcı verilerinin güvenliği ve gizliliğiyle ilgili. Dolayısıyla uçtan uca şifrelenmiş e-postaların yapay zekanın gizlilik beklentilerini karşılayıp karşılayamayacağını önümüzdeki aylarda görmek gerekecek.

Aksi takdirde Gmail kullanıcıları, şifreli e-postalarla maksimum güvenliği sağlamak ya da Amerikan şirketinin kalıcı hale getirdiği yapay zekanın sağladığı avantajlarla şüpheye kapı aralamak arasında bir tercih yapmak zorunda kalacak.

Related Posts

Bilim insanları cevapladı: ‘Şeytan Kulesi’ gerçekten taşlaşmış dev bir ağaç mı?

Wyoming’deki ünlü doğal oluşum Şeytan Kulesi’nin taşlaşmış bir ağaç olduğu yönündeki iddialar sosyal medyada gündem oldu. Ancak bilim insanlarına göre bu iddia, jeolojik verilerle çelişiyor. Şeytan Kulesi’nin kökenine dair gerçekler haberimizde.

Elektronik deri ile sağlığın geleceği yeniden şekilleniyor

Bilim dünyası, sağlık teknolojilerinde çığır açan bir yeniliğe imza attı. Kendini onaran elektronik deri (e-deri), giyilebilir teknoloji alanında devrim niteliğinde bir adım olarak karşımıza çıktı. Vücuda yapışarak biyolojik verileri sürekli izleyen …

Microsoft’un Xbox kararı sektörü salladı!

Microsoft, 2 Temmuz’da yaklaşık 9.000 çalışanıyla yollarını ayıracağını açıklamasının ardınan en ağır darbeyi Xbox bölümü aldı. Şirketin bazı stüdyoları kapatma kararı ile birlikte, aralarında yıllardır geliştirilen projelerin de bulunduğu bir dizi …

Google’dan kritik güvenlik uyarısı: 2G bağlantısını kapatın!

Google, akıllı telefon kullanıcılarını hedef alan yeni bir siber tehdit konusunda uyararak, cihazlardaki 2G bağlantısının devre dışı bırakılmasını önerdi. Şirketin bu adımı, mobil ağ güvenliğini tehdit eden ve kullanıcıları doğrudan hedef alan saldırılara karşı alınabilecek en etkili önlemlerden biri olarak değerlendiriliyor.

Uzaydan “kara” haber: Yeni keşif heyecan yarattı

Bilim dünyasında büyük yankı uyandıran bir keşfe imza atıldı. Innsbruck Üniversitesi’nden Francine Marleau’nun da aralarında bulunduğu uluslararası bir araştırma ekibi, Perseus Galaksi Kümesi içerisinde neredeyse tamamen görünmez olan bir galaksi …

Prof. Dr. Utku Perktaş: Asgari akademik üretim ve araştırma kültürü göstergeleri, rektörlük gibi makamlar için açık ve şeffaf kriterler hâline getirilmelidir

Prof. Dr. Utku Perktaş: Asgari akademik üretim ve araştırma kültürü göstergeleri, rektörlük gibi makamlar için açık ve şeffaf kriterler hâline getirilmelidir