Özel okullarda fiyat artışları: ‘Velilerimiz pahalı buluyorsa, kayıt özgürlükleri var’

Özel Okul Fiyatlarındaki Artışlar Gündemde

Özel okullardaki fiyat artışları hakkındaki tartışmalar devam ederken, Milli Eğitim Bakanlığı, bazı özel okulların “fahiş fiyatlar” talep etmesi üzerine soruşturma başlattığını duyurdu.

Özel Okullar Derneği Başkanı Zafer Öztürk, BBC Türkçe’ye yaptığı açıklamada fiyat artışlarını değerlendirirken, eleştirilere cevap verdi.

2025-2026 eğitim öğretim döneminde, özel okulların ara sınıflardaki resmi artış oranı yüzde 54,8 olarak belirlendi.

Bazı okullarda yasal artış sınırını aşmamalarına rağmen, okul ücretlerinin yıllık 700-800 bin liraya, hatta bazılarının 1 milyon TL’nin üzerine çıktığı görüldü.

Eylül 2025’te başlayacak yeni eğitim öğretim döneminde, özel okulların yıllık fiyatı 300-350 bin liradan başlayıp 1-1,5 milyon liraya kadar çıkabilecek.

Türkiye Özel Okullar Derneği (TÖZOK) Başkanı Zafer Öztürk, velilerin kendi bütçelerine göre okul seçme özgürlüğü olduğunu ve yasal sınırın üzerinde zam yapmanın mümkün olmadığını belirtiyor.

TÖZOK, 1.500 üyesiyle sektörün önemli bir kısmını temsil ediyor.

‘Okulların Kapısında Kayıt Kuyruğu Oluşuyor’

Öztürk, özel okulların yasal sınırları aşarak keyfi olarak ücret artışı yapamayacağını ve aksi takdirde Milli Eğitim Bakanlığı’nın gereğini yapacağını savunuyor.

Özel okullara yöneltilen “fahiş fiyat” eleştirilerine karşı ise velilerin seçme özgürlüğü olduğunu vurguluyor.

Öztürk, medyada ve kamuoyunda bütün özel okulların ücretlerinin 1 milyon olduğu algısının yanlış olduğunu belirterek, bu tür okulların sayısının 25-50 arasında olduğunu, bu okullarda sınavla öğrenci alındığını ve kapılarında kuyruklar oluştuğunu söylüyor.

Öztürk, devlet okullarında öğrenim gören bir öğrencinin devlete yıllık neredeyse 200 bin TL maliyetine karşılık, özel okulların fiyatlarının pahalı olduğunu düşünen velilerin farklı okullar tercih edebileceğini ifade ediyor.

Öztürk’e göre, kurumlar velilerden alamayacakları bir ücreti açıklamazlar ve velilere bu rakamlar hakkında gerekli açıklamaları yapabilirler.

‘Özel Okullar Günah Keçisi İlan Ediliyor’

Özel okullardaki eğitim ve materyal ücretleri, bir sonraki eğitim öğretim yılını kapsayacak şekilde belirleniyor.

Öztürk’e göre, özel okullarda diğer sektörlerde bulunmayan düzenlemelerin uygulanmasının sonucunda, pandemiden bu yana 2.500 okulun kapandığını belirtiyor.

Personel giderlerinin yüzde 480 arttığı 2021-2022 ve 2023 yıllarında, özel okul ücretlerindeki yüzde 260’lık artışın sınırlı olmasının sebebi olarak gösteriliyor.

Öztürk, 2023-2024 eğitim öğretim yılında büyükşehirlerdeki özel okullarda talepte yüzde 10-15 düşüş gözlendiğini, Anadolu’daki özel okullarda bu düşüşün daha fazla olduğunu ifade ediyor.

‘Özel Okullar Sebep Değil, Sonuçtur’

Öztürk, tüm eleştirilere rağmen 2025-2026 döneminde talepte bir düşüş beklenmediğini dile getiriyor.

Sistemde bulunan 18,5 milyon öğrencinin sadece 1,5 milyonunun özel okullara gittiğini belirten Öztürk, özel okulların talep görmesinin mevcut eğitim sisteminin bir sonucu olduğunu söylüyor.

Öztürk, öğretmen maaşları, eğitim programları, kira, bakım ve vergiler gibi unsurların özel okulların en büyük giderlerini oluşturduğunu belirtiyor.

Related Posts

32. Dönem POMEM sözlü mülakatları ne zaman? 32. Dönem POMEM sözlü mülakat sonuçları ne zaman açıklanacak?

Ön başvuruları 21 Kasım – 9 Aralık tarihinde alınan 32. dönem POMEM alımlarında sıra sözlü sınavlara geldi. Peki, 32. Dönem POMEM sözlü mülakatları ne zaman? 32. Dönem POMEM sözlü mülakat sonuçları ne zaman açıklanacak?

MEB’den “hayali” notlara denetim

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 2023-2024 eğitim öğretim yılı için yapılan denetimler sonucunda, örgün ortaöğretim kurumlarına kayıt şartlarını sağlamadığı, gerçeğe aykırı ve hayali notlar verildiği, okula tam devam etmedikleri veya 12’nci sınıfı okumadıkları halde mezun edildiği belirlenen 403 öğrencinin diploması iptal edildi.

2025 DUS sınav sonuçları açıklandı mı? DUS sınav sonuçları nasıl öğrenilir?

Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (DUS) 2025 sonuç tarihi ÖSYM tarafından duyuruldu. Peki, 2025 DUS sonuçları açıklandı mı? DUS sınav sonuçları nasıl öğrenilir?

ÇAYKUR 1500 İŞÇİ ALIMI BAŞVURU EKRANI: 18-50 yaş arasında en az ilkokulu mezunu olanlar başvurabilecek!

ÇAYKUR 1500 işçi alımı başvuru ekranı erişime açıldı. Rize, Trabzon, Artvin ve Giresun bölgesinde yaşayan vatandaşlar, mevsimlik işçi alımı için başvuruları ile birlikte ÇAYKUR mevsimlik işçi alımı şartlarına yoğunlaştı. 931 mevsimlik beden işçisi (tahmil-tahliye), 405 Meslek Lisesi ve dengi okul mezunu ile MYO Mezunu teknik kariyerli mevsimlik işçi, MYO Çay Eksperliği veya Çay Tarımı ve İşleme Teknolojisi Bölümü mezunu 60 çay eksperi, Rize ili Ambarlık Çay Fabrikasına 50 engelli ve 30 eski hükümlü mevsimlik işçi, Trabzon ili Karaca Çay Fabrikasına10 engelli ve 6 eski hükümlü mevsimlik işçi, Artvin ili Muratlı Çay Fabrikasına 6 engelli ve 2 eski hükümlü mevsimlik işçi; noter kurası ile işe (MYO Çay Eksperliği veya Çay Tarımı ve İşleme Teknolojisi Bölümü mezunları hariç) alınacak. İşte, ÇAYKUR mevsimlik beden işçisi alımı başvurusu 2025 son durum.

Mehmet Akif Sinan Poyraz kimdir, öldü mü, yaşıyor mu?

Sinan Poyraz, sosyal medya dünyasında “Facia Üçlü” ekibiyle tanınan, Vine ve YouTube platformlarında çektiği absürt komedi videolarıyla milyonların sevgisini kazanan bir fenomen ve oyuncu. Adana doğumlu Mehmet Akif Sinan Poyraz, zorlu bir çocukluk geçirmesine rağmen enerjisi ve mizah anlayışıyla geniş bir hayran kitlesine ulaştı. “Karışma Bende” gibi sinema filmlerinde rol alarak beyazperdede de adından söz ettiren Poyraz, son dönemde hakkında çıkan “Sinan Poyraz öldü mü?” iddialarıyla gündeme geldi. Peki, Sinan Poyraz kimdir, öldü mü, yaşıyor mu?

Burhan Şeşen’den, Naci İnci’ye tepki: Konser yasaklamayla uğraşacağınıza kafanızı Boğaziçi neden 500 üniversite arasında değile yormanız gerekmez mi?

Burhan Şeşen’den, Naci İnci’ye tepki: Konser yasaklamayla uğraşacağınıza kafanızı Boğaziçi neden 500 üniversite arasında değile yormanız gerekmez mi?