Sabahları yorgun uyanıyorsanız vücudunuz alarm veriyor olabilir

Uyku Apnesi Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu, uyku apnesinin gece nefes durmasıyla başlayan bir hastalık olduğunu belirtti. Bu durum genellikle horlama, gece nefesin durması veya sabah uyanıldığında uykusuzlukla kendini gösterir. Hasta, genellikle horlama ve nefes durmasının farkına varamaz ve bu durumu sadece yanında biri varsa veya akıllı saat kullanıyorsa anlayabilir.

Prof. Dr. Akkoyunlu, uyku apnesi sendromunun ciddi sonuçları olduğuna dikkat çekerek, hastaların genellikle dinlenemediğini, uykusuz uyandıklarını, savunma sisteminin zayıfladığını ve enfeksiyona açık hale geldiklerini belirtti. Ayrıca, tansiyon, kalp damar hastalıkları, şeker hastalığı, hormonal bozulma, erken yaşlanma, unutkanlık gibi sağlık sorunlarının da ortaya çıkabileceğini vurguladı.

Uyku apnesinin genç erişkinlerde erken ölümlerin ve hastalıkların ana belirtisi olduğunu söyleyen Prof. Dr. Akkoyunlu, hastalığın genellikle 35 yaş üzerindeki erkeklerde daha sık görüldüğünü ifade etti. Kilolu, boyun yapısı kısa ve kalın olan kişilerde ise daha yoğun olabileceğini belirtti.

Uyku apnesi, kalp hastalıklarının tetiklenmesine neden olabileceğini söyleyen Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ekrem Güler, hastalarda ciddi ritim bozukluklarına yol açabileceğini ve genellikle uyku apnesinin temel neden olduğunu belirtti. Hipertansiyon, kalp yetmezliği, damar hastalıkları ve diyabet gibi rahatsızlıkların da uyku kalitesinden olumsuz etkilenebileceğini aktardı.

Uyku bozukluklarının yaşlı bireylerde sıkça görüldüğünü ifade eden Geriatri ve İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Sevgi Aras, uyku kalitesinin genel sağlık üzerinde büyük etkisi olduğunu belirtti. Hangi hastalık incelenirse incelensin, uyku bozukluğunun genellikle temel sorunlardan biri olduğunu vurguladı.

Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Abdullah Özel ise alt ve üst çenenin uyku kalitesini etkilediğini ve uyku apnesine neden olabileceğini dile getirdi. Çenedeki bozuklukların düzeltilerek sağlıklı uyku sağlanabileceğini belirtti.

Protetik Diş Tedavisi Uzmanı Doç. Dr. Gülsüm Sayın Özel, uyku apnesi ve horlama vakalarında ağız yapısının önemli olduğunu vurgulayarak, özel aparatlarla nefes alımını rahatlatarak horlamanın azaltılabileceğini söyledi.

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Lütfü Şeneldir, hastaların genellikle uyku sorunlarının farkında olmadığını ve uyku apnesi şüphesiyle gelen hastaların burun iç yapısının incelendiğini belirtti.

Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Özge Arıcı Düz, sağlıklı uykunun nörolojik işlevler üzerinde büyük etkisi olduğunu vurgulayarak, uyku bozukluklarının depresyon, hafıza sorunları ve öğrenme güçlüğü gibi konularda etkili olduğunu belirtti.

Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Taha Can Tuman, uyku bozukluklarının yaşam tarzı, ilaç kullanımı ve beslenme alışkanlıklarını etkilediğini ifade ederek, depresyon dönemlerinde uyku düzeninde bozukluklar yaşandığını belirtti.

Related Posts

Gebelikte yapılıyor, doğumdan sonra hayat kurtarıyor!

Gebelikte yapılan boğmaca aşısı, bebekleri doğumdan sonraki ilk aylarda karşılaşabilecekleri ciddi solunum yolu enfeksiyonlarına karşı koruyor. Aşı, artık rutin bağışıklama programında yer alıyor. Uzmanlar zamanlamaya dikkat çekti.

Araştırma: Sosyal medya çocuklarda depresyona yol açabiliyor

Araştırma: Sosyal medya çocuklarda depresyona yol açabiliyor

Bakan Işıkhan’dan nadir hastalıkların tedavisine destek açıklaması: Hemofili A hastalarına evde tedavi kolaylığı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, sosyal medya hesabındaki paylaşımda, nadir hastalıkları olan vatandaşların tedavi süreçlerine destek sağladıklarını belirtti. Işıkhan paylaşımında, “Nadir hastalıklarla mücadele eden vatandaşlarımızın her zaman yanındayız. Onların tedavi süreçlerine destek amacıyla 2024’te yaptığımız ödeme ve harcama tutarı toplamda 313 ilaç için 54,4 milyar lirayı buldu” ifadelerini kullandı.

Evli-bekar ayrımına bir tepki daha: ‘Tıp etiği ile uyuşmaz’

Türkiye Psikiyatri Derneği ve Cinsel Eğitim Tedavi ve Araştırma Derneği kadın doğum randevularında evli-bekar ayrımı yapılmasına tepki gösterdi.

Uzmanlar kadınları uyardı: İçmeden önce bir kez daha düşünün

Hayatının bir döneminde her sekiz kadından birinin karşılaşabileceği meme kanseri, kadınlar için en korkutucu teşhislerden biri olmaya devam ediyor. Ancak son araştırmalar, hastalığın arkasındaki nedenlerden birinin düşündüğümüzden çok daha yaygın bir alışkanlık olan alkol tüketimi olduğunu ortaya koyuyor.

Günlük yiyen kolesterol nedir bilmiyor! Damarlar bayram edecek, salataya ekleyin

Yüksek kolesterol, günümüzde pek çok kişinin karşılaştığı yaygın bir sağlık sorunu. Kötü kolesterol (LDL) seviyelerindeki artış, kalp hastalıkları ve damar tıkanıklığı gibi ciddi problemlere yol açabilir. Beslenme alışkanlıklarınızda yapacağınız küçük ama etkili değişiklikler ve sağlıklı bir yaşam tarzı, kolesterol seviyelerinizi kontrol altına almanıza yardımcı olabilir. Uzmanlar, bu 4 besinin tüketilmesi gerektiğini belirtiyor.