‘Sarı sayfa’ krizi: Yüksek ilan ücretleri kiralara yansıyor

Konut Sektöründe Danışmanlar İlan Ücretleri konusunda Endişeli

Kiracı ve ev sahipleri arasındaki sorunlara bir yenisinin eklendiği konut sektöründe, emlak danışmanları artan ilan ücretlerine tepki gösteriyor. Geçtiğimiz yıllarda 200 ilan için 4.500 TL ödeyen danışmanlar, bugün aynı hizmet için 100 bin TL’ye kadar ödeme yapmak zorunda kalabiliyor. Bu durum karşısında seslerini yükselten danışmanlar, ticaret bakanlığı ve rekabet kurumuna yaklaşık 10.000 şikayet ilettiği belirtiliyor.

Danışmanlar, ilan ücretlerindeki artışın makul seviyelere çekilmesini talep ederken, 2023 yılında sektördeki en büyük ilan platformuna 40,1 milyon TL ceza uygulayan Rekabet Kurulu da bu konuda adımlar atmıştı.

İlanlar için Talep Edilen Ücretler Artık Uçuk Seviyede

Haber Global’ın aktardığına göre, yeni düzenlemelerle tekelleşmenin önüne geçilmesi ve vatandaşın daha adil ve ekonomik şartlarda ilan verebilmesi için adımlar atılıyor. ‘Sarı Sayfa’ olarak bilinen ilan siteleri, artık ilan başına 3.000 TL talep ederken, bu yüksek maliyetler ev sahipleri tarafından kiracılara yansıtılıyor. Bu da kiraların yükselmesine ve taraflar arasında mağduriyet yaşanmasına neden olabiliyor.

Emlak Danışmanlarından Fiyat Düşüşü Beklentisi

Tüm Emlak Danışmanları Birliği Başkanı Hakan Akçam, emlak danışmanlarının ekonomik zorluklarla karşı karşıya olduğunu belirterek, ilan sitelerindeki fiyatların düşürülmesi gerektiğini vurguladı. Binlerce şikayete rağmen Ticaret Bakanlığı’nın bu konuda sessiz kaldığını belirten Akçam, hızlı bir çözüm için yetkililerin harekete geçmesi gerektiğini dile getirdi.

Akçam ayrıca, emlak danışmanlarının haklarının korunması için acil önlemler alınması gerektiğini de hatırlattı.

Şikayetler Yıllardır Devam Ediyor

Türkiye Tüm Emlak Müşavirleri Federasyonu Başkanı Hacı Ali Taylan da ilan sektöründeki durumu değerlendirerek, ticaret bakanlığı ile konuyu görüştüklerini ifade etti. Taylan, ilan sitelerinin keyfi fiyat artışlarına dikkat çekerek, ilan ücretlerinin belirli standartlara oturtulması gerektiğini savundu. Aksi halde, bu durumun vatandaşlar ve emlak danışmanlarını olumsuz etkileyeceği uyarısında bulundu.

Taylan, gelişmeleri yakından takip ettiklerini ve bu durumun ilanlara yansıyan maliyetleri artırdığını dile getirerek, ilan sektöründe fiyat kontrolünün sağlanması gerektiğini belirtti.

Related Posts

5 şirket devlete 1.1 milyar lira borç taktı

EÜAŞ, 21 ana dağıtım şirketi içinde 5’inin devlete borcunu ödemediğini açıkladı. Borcu olan firmaların hangileri olduğu belirtilmezken, devletin bu firmalardan 1.1 milyar TL alacağı olduğu belirtildi.

BDDK’dan kredi kartı ve ihtiyaç kredilerine yeni düzenleme

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), bireysel kredi kartı ve ihtiyaç kredisi borçlarının yapılandırılmasıyla ilgili düzenleme gitti.

Bakan Şimşek, Londra’da: Türk lirasındaki oynaklık ciddi biçimde azaldı, Türkiye’nin büyüme potansiyeli yüksek

Şimşek, yatırımcı görüşmelerinde Türkiye’nin dezenflasyon sürecine ve büyüme potansiyeline dikkat çekti

8,4 milyarlık dev katkı Türkiye’nin en yüksek barajından geldi

Artvin’in Yusufeli ilçesinde Çoruh Nehri üzerinde inşa edilen Yusufeli Barajı, üretimin başladığı 2024’ten bu yana toplam 3,1 milyar kilovatsaat elektrik üreterek milli ekonomiye yaklaşık 8,4 milyar TL katkı sağladı ..Yüksekliğiyle Türkiye’nin …

Radarlar tespit edemiyor süzülerek hareket ediyor: Denizdeki yeni avcı! TALAY İHA üretime hazır yeni modeliyle görücüye çıkıyor

Geçen yıl düzenlenen SAHA Expo fuarında ilk kez tanıtılan TALAY insansız hava aracı, IDEF 2025’te üretime hazır son modeliyle savunma sanayisindeki karar vericilerin ve profesyonellerin karşısına çıkacak. Wing-in-Ground (yer etkisi) prensibiyle …

Aylık en yüksek reel getiriyi sağlayan finansal enstruman “Devlet İç Borçlanma Senedi” oldu

Son bir yıla bakıldığında en çok reel getiriyi külçe altın sağladı