Türk baharatı ve aromatik bitkileri 156 ülkede yemekleri tatlandırıyor

Aromatik Bitkiler ve Baharatlar Türkiye İçin Önemli Bir Gelir Kaynağı

Türk ve dünya mutfağında yemeklerin lezzetini artıran önemli unsurlardan biri baharatlar ve aromatik bitkilerdir. Türkiye, çeşitli iklim koşulları sayesinde birçok türe ev sahipliği yapmaktadır ve bu alanda yapmış olduğu ihracat ile dikkat çekmektedir.

Aromatik Bitkiler ve Baharat Üreticileri Derneği (ABÜDER) Başkanı Aydın Acun, yaptığı açıklamada Türkiye’de 600’den fazla aromatik bitki türü bulunduğunu belirtti. Anadolu ve Trakya’nın zengin bitki florasına sahip olduğunu vurgulayan Acun, Türkiye’de yöresel otlar da dahil olmak üzere birçok aromatik bitki ve baharatın bulunduğunu açıkladı.

Güneydoğu Anadolu’nun en fazla baharat üretiminin yapıldığı bölge olduğunu söyleyen Acun, özellikle kırmızı biber üretiminde Türkiye’nin öncü konumda olduğunu belirtti. Ayrıca Türkiye’de en çok tüketilen baharatlar arasında pul biber, tatlı-acı kırmızı toz biber, Hindistan cevizi, karabiber, susam, kimyon, çörekotu, sumak, kekik ve nane gibi ürünlerin olduğunu açıkladı.

Acun, Türkiye’nin iklim koşullarına uygun olmayan baharatları ithal ettiğini ifade ederek yerli üretimin desteklenmesi gerektiğini belirtti. Baharat ve aromatik bitkiler sektörünün Türkiye ekonomisine önemli katkı sağladığını vurgulayan Acun, sektörün dış ticaret fazlası veren bir sektör olduğunu söyledi.

Aydın Acun, Türkiye’nin baharat ve aromatik bitkiler ihracatının önemli pazarlardan biri olan ABD’ye ve Almanya’ya yapıldığını, sektörün büyümeye devam ettiğini ve potansiyelinin yüksek olduğunu belirtti. Türkiye’nin defne yaprağı ve kekikte dünya genelinde önemli bir oyuncu olduğunu vurgulayan Acun, sektörün geleceğine umutla baktıklarını sözlerine ekledi.

Related Posts

Polonya üretici fiyatlarında endişelendiren düşüş

Polonya ekonomisi, Mayıs 2025’te üretici fiyatlarında yıllık bazda %1,5’lik bir düşüşle sarsıldı. Bu oran, piyasa beklentisi olan %1,4’lük düşüşün biraz üzerinde gerçekleşirken, bir önceki ay kaydedilen %1,6’lık düşüşün ardından deflasyonist sürecin …

‘Sarı sayfa’ krizi: Yüksek ilan ücretleri kiralara yansıyor

Kiracı ve ev sahipleri arasındaki sorunlar sürerken, şimdi de emlak danışmanları artan ilan ücretlerine tepki göstermeye başladı. Emlak danışmanları, 2020 yılında 200 ilan için yaklaşık 4.500 TL öderken, bugün aynı sayıdaki ilan için ücretin 100 bin …

Avrupa borsaları negatif seyrediyor -23 Haziran 2025

Avrupa borsalarında, Orta Doğu’da artan gerilim ve ABD’nin İran’a yönelik hava saldırısı piyasaların yönü üzerinde etkili olurken, gözler bugün bölge genelinde açıklanacak imalat sanayi ve hizmet sektörü Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) verilerine çevrildi.

Yılın ilk 6 ayında 35 milyar liralık kaçakçılık engellendi

Ticaret Bakanlığı Gümrük Muhafaza ekipleri tarafından İstanbul, Antalya, Edirne ve Ağrı’da yapılan operasyonlarda 284 bin elektronik sigaraya, 43 bin 108 metrik ton akaryakıta, 1 ton 26 kilogram uyuşturucuya el konuldu.

Faiz kararı öncesi yandaş medya hedef tahtasına Şimşek’i koydu

İktidara yakınlığıyla bilinen Yeni Şafak, hedef tahtasına yine Merkez Bankası’nı koydu. Faizin yüksek olmasından kaynaklı her Para Politikası Kurulu toplantısının olduğu gün manşetten TCMB’yi ve Şimşek’in politikalarını hedef alan yandaş Yeni Şafak bugün de aynı tutumunu sürdürdü.

Toplu sözleşmede kriz: Türk-İş harekete geçiyor

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), 600 bin kamu işçisini ilgilendiren toplu iş sözleşmelerine ilişkin taleplerini kamuoyuna duyurmak amacıyla Ankara’da yürüyüş gerçekleştirdi. Anıtpark’tan Hazine ve Maliye Bakanlığı’na kadar yapılan …