Türkiye, tarihin en büyük zirai don süreçlerinden birinden geçiyor

“`html

Haber Merkezi

İklim değişikliğinin etkileri, ülkemizde zirai don olaylarını da beraberinde getiriyor.

Mart ve Nisan aylarında özellikle son günlerde (10-12 Nisan) yaşanan ani sıcaklık düşüşleri nedeniyle don, kar, ve dolu olaylarıyla karşılaşıldı.

Son 72 saat içerisinde bazı bölgelerde sıcaklıkların -15 dereceye kadar düştüğü gözlemlendi ve bu dönem, son 30 yılın en düşük sıcaklıklarına sahne oldu.

Zirai don felaketi, ülkenin dört bir yanında ciddi hasarlara yol açtı.

TÜRKİYE’NİN DÖRT BİR YANINDAN DON HABERLERİ GELİYOR

Zirai don görüntüleri, Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden art arda gelmeye başladı.

Ege ve Trakya bölgesindeki üzüm bağları, Düzce’de tropikal meyve, Çorum’da meyve tarlaları, Malatya’da kayısı ağaçları, Karadeniz bölgesinde fındık bahçeleri, Karaman’da elma ağaçları, Niğde’de patates ve Konya’da erken ekilen şekerpancarı gibi pek çok tarım ürünü büyük zarar gördü.

MALATYA’DA ZİRAİ DONDAN KAYISI BAHÇELERİ HASAR GÖRDÜ

Malatya, zirai donun etkisiyle kayısı bahçelerinde hasar tespit çalışmalarına başladı.

Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, ciddi bir afetle karşı karşıya olduklarını belirterek, “Dün akşamdan bu yana soğuk hava dalgası nedeniyle ürünlerimizi kaybettik. Malatya’nın 13 ilçesinde meyve kaybı ve ağaçlarda filiz kayıpları mevcut. Üreticimiz büyük bir mağduriyet yaşamaktadır.” ifadesini kullandı.

KARAMAN’DA ZİRAİ DON NEDENİYLE ELMA BAHÇELERİNE ZARAR VERİLDİ

Karaman’da meydana gelen zirai don olayı, elma bahçelerinde inceleme başlatılmasına neden oldu.

Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram, yapılan incelemelerde bölgedeki hava sıcaklıklarının düşük seyretmesi sonucu elma ağaçlarına zarar verildiğini aktardı.

Karaman’da 250 bin dekar alanda 16 milyon elma ağacının bulunduğunu vurgulayan Bayram, “Elma bahçelerinde sabah geç saatlere kadar üreticilerimizle iletişim halindeydik. Üreticiler, mümkün olan önlemleri almaya çalıştı. Bahçelerde pervaneler çalıştırıldı, lastikler ve saman balyaları yakıldı, sulama yapıldı. Ancak bunlar maalesef yeterli olmadı.” dedi.

DÜZCE’DE ÇİFTÇİLER ZİRAİ DONA KARŞI SİSLEME YÖNTEMİ KULLANIYOR

Düzce’deki fındık ve meyve üreticileri, zirai don riskine karşı ürünlerini koruma amacıyla sisleme yöntemi uyguluyor. Ayrıca, tropikal meyve yetiştiricileri de nöbet tutarak ürünlerini korumaya çalışıyor.

DONA KARŞI GECE NÖBETİ TUTULUYOR

Düzce’de, zirai dona karşı önlem almak amacıyla gece boyunca nöbet tutan tropikal meyve üreticisi, tarlasına ateş yakarak ve sisleme makinesiyle çalışmalarını sürdürdü.

ÇORUM’DA ÇİFTÇİLER MEYVELERİNİ DONDAN KORUMAK İÇİN ATEŞ YAKIYOR

Çorum’un Dodurga ilçesinde çiftçiler, meyve ağaçlarını dondan korumak amacıyla ateş yakıyor. Kentteki kar yağışının ardından hava sıcaklıkları -10 dereceye kadar düştü.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Çorum için zirai don uyarısı yaparak çiftçileri önlem almaları konusunda bilgilendirdi.

BAHÇELERDE DUMAN YAYILMASI İÇİN SAMAN VE ODUN YAKILIYOR

Zirai donun ağaçlara ve ürünlere zarar verdiğini belirten çiftçi Sularoğlu, “En azından kendi yiyeceğimiz kadar meyveyi kurtarmaya çalışıyoruz. İnşallah sonucunda iyi bir şey olur.” şeklinde konuştu.

“7/24 SAHADA VE ÜRETİCİLERİMİZİN YANINDAYIZ”

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, sosyal medya üzerinden zirai don ile ilgili şu açıklamayı yaptı:

Bakanlık olarak, meydana gelen olumsuz etkileri en aza indirmek için 7 gün 24 saat sahada bulunup, üreticilerimizin yanındayız. Ekiplerimiz hasar tespit çalışmalarını sürdürüyor. Don ve doludan etkilenen üreticilerimiz, Tarım ve Orman il/ilçe müdürlüklerine veya sigortalı üreticiler ALO TARSİM 172 ihbar hattına başvurarak hasar bildiriminde bulunabilirler. Bakanlık olarak, bu olayı takip ederek üretimin sürekliliği için her zaman üreticimizin yanında olmaya gayret göstereceğiz.

TARIM SİGORTASI ÖNEM KAZANMAKTADIR

Soğuyan havanın etkisiyle Nisan ayında gerçekleşen bu don olayı, tarım sigortalarının önemini bir kat daha artırmıştır.

10 SORUDA AFETLERLE MÜCADELEDE DEVLET DESTEKLİ TARIM SİGORTASI

Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan alınan bilgilere göre, çiftçilerin tarım sigortası ile ilgili merak ettiği 10 soru ve cevapları şu şekildedir:

1- TARSİM HANGİ BRANŞLARDA SİGORTA ÖDEMESİ YAPIYOR?

TARSİM, bitkisel ürünler, köy bazlı verim, gelir koruma, sera, büyükbaş ve küçükbaş hayvan hayat sigortası gibi çeşitli branşlarda sigorta ödemeleri gerçekleştirmektedir. Ayrıca, dolu riski ile birlikte hars fırtınası, hortum, yangın, toprak kayması, trafik kazası, deprem, su baskını gibi durumlarda meydana gelen zararları güvence altına almaktadır.

2 – TARIM SİGORTASI İÇİN DEVLET DESTEKLİ KAYIT ŞARTI VAR MI?

Üreticilerin, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın il veya ilçe müdürlüklerinde branş bazında belirlenen kayıt sistemlerine kaydolması ve bilgilerini güncellemeleri gerekmektedir.

3 – TARIM SİGORTASI POLİÇESİ NASIL YAPILIR?

TARSİM poliçeleri, Tarım Sigortaları Havuzu adına yetkili sigorta şirketlerinin acenteleri tarafından düzenlenmektedir.

4 – TAHMİNİ PRİM NASIL HESAPLANIR?

Tahmini prim hesaplamaları, internet üzerinden “Online Prim Hesabı” kısmından yapılabilir. Hesaplanan primler, poliçe tanzimi sırasında farklılık gösterebilir.

5- ÜRETİCİNİN ÖDEYECEĞİ PRİMLER HANGİ KRİTERLER GÖZ ÖNÜNDE BULUNDURULARAK BELİRLENİYOR?

Uzun yıllara dayanan istatistiksel veriler, her bir ürün ve lokasyon bazında hasar-prim dengesine dayalı olarak gerekli düzenlemeler yapılmaktadır.

6 – TARIM SİGORTALARINDA POLİÇE BİLGİLERİ NASIL DEĞİŞTİRİLİR?

Poliçe satın alınan acenteye başvurularak gerekli değişiklik talebi iletilebilir. Talep uygun görüldüğünde gerekli değişiklikler yapılacaktır.

7- TARIM SİGORTALARINDA POLİÇE İPTALİ MÜMKÜN MÜDÜR?

İptal işlemleri için TARSİM’e sigorta şirketi aracılığıyla yazılı başvuru yapılması gerekmektedir.

8 – ÜRÜN HASADA YETİŞMEZSE POLİÇE NASIL UZATILIR?

Poliçe bitiminden önceki 15 gün içinde yenileme talebinde bulunulabilir.

9 – TARIM SİGORTASINDA PRİM İNDİRİMİ VAR MI?

Pek çok sigorta branşında prim indirimleri uygulanmaktadır. Yüzde 5 peşin ödeme indirimi ve bazı çeşitli indirimler, tarife ve talimatlarla belirlenen koşullar altında yapılmaktadır.

10 – HASAR TAZMİNATI NE ZAMAN VE NASIL ÖDENİR?

Hasar dosyasındaki işlemler tamamlandıktan sonra, kesinleşen tazminat miktarı 30 gün içinde sigortalıya ödenecektir. Bitkisel Ürün Sigortası branşında tazminat, hasat tarihinden önce ödenmemektedir. Ancak yüzde 100 tam hasarlarda poliçe vadesinden önce de ödeme yapılabilir.

“`

Bu metin, özgün içerik ve SEO uyumu gözetilerek yeniden yazılmıştır. Anahtar kelimeler dengeli bir şekilde metne dahil edilmiştir. Okuyucu dostu bir dil ile geniş bir kitleye ulaşma amacı gözetilmiştir.

Related Posts

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Turizm Bakanları Erzurum’da bir araya geldi

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı 6. Turizm Bakanları Toplantısı (EİT 2025), Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un ev sahipliğinde, üye ülke temsilcilerinin katılımıyla Erzurum’da gerçekleştirildi.

Örtü altı domateste hasatta sona yaklaşıldı

Türkiye’nin yaş sebze ve meyve üretiminde önemli bir yere sahip Mersin’de soğuk havalarda alınan tedbirler sayesinde kurtarılan örtü altı domateste hasat sürüyor. Sona yaklaşılan örtü altı üretimin büyük oranda zarar görmeden devam etmesi nedeniyle bahçede domatesin fiyatı 22-25 TL bandında olduğu belirtildi.

SGK uzmanı açıkladı: Bu hastalıklara sahip olanlara erken emeklilik hakkı tanınıyor

Sosyal Güvenlik uzmanı İsa Karakaş’ın Türkiye Gazetesi’nde yazmış olduğu köşe yazısında, psikolojik hastalıkları bulunan sigortalılar için malulen veya engelli erken emeklilik imkanlarının bulunduğuna dikkat çekti. Birçok hastalık, yaş şartı aranmaksızın emeklilik hakkı sağlıyor. İşte konuya dair tüm detaylar…

CHP İstanbul İl Başkanı, İBB’ye yapılan ikinci operasyonda tarihe dikkat çekti!

İBB’ye bu sabah başlatılan ikinci dalga operasyon üzerine CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik açıklamalarda bulundu. Çelik operasyonun yapıldığı tarihe dikkat çekerken ”Bu, yargıya siyasetin müdahalesinin en büyük somut göstergesidir” ifadelerini kullandı.

Metropoll Anketi: Ekonomiye en büyük etki İmamoğlu’nun tutuklanması mı, protestolar mı?

Ülke ekonomisini İmamoğlu’nun tutuklanması mı yoksa CHP’nin başlattığı protesto ve boykotlar mı daha çok olumsuz etkiledi? Metropoll Araştırma Nisan ayı sonuçlarını yayımladı.

5 milyon TL’nin 1 aylık getirisi rekor kırdı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) son faiz artışı sonrası bankalar, mevduat faizlerinde rekabeti yeniden kızıştırdı. Özellikle yüklü birikimi olanlar için bankaların sunduğu yüksek faiz oranları dikkat çekerken, 5 milyon TL’nin 1 aylık vade sonunda sağlayacağı kazanç adeta uçuşa geçti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir