Yapay zeka sohbet robotları insan gibi çıktı!

Yaygın kullanılan dört yapay zeka sohbet robotu üzerinde yapılan çalışma, bu uygulamaların haberleri doğru anlamakta başarısız olabildiğini ortaya koydu.

BBC’nin haberine göre, yaygın kullanılan “ChatGPT”, “Copilot”, “Gemini” ve “Perplexity AI” programları kullanılarak yapay zekanın okuduğunu anlaması üzerine çalışma yapıldı.

HABER İÇERİKLERİNİ YANLIŞ ANLIYOR

Çalışmada bu programlardan 100 farklı haber okuması ve sonrasında haberlerin içerikleri hakkında sorulan soruları yanıtlaması istendi.

Programların konuya ilişkin soruları yanıtlamasının ardından, konulara ilişkin bilgi sahibi gazeteciler, sohbet robotlarının sorulara verdikleri yanıtları değerlendirdi.

Verilen yanıtların yüzde 51’inde “ciddi sıkıntılar” olduğu gözlemlenirken, bu oranın ifade, sayı ve tarih gibi bilgilerde yüzde 19’a denk geldiği saptandı. Yanıtların “ciddi bilgi hataları” içermesinin yanı sıra nesnel ve öznel bilgiyi birbirinden ayırt etmekte de zorlandığı tespit edildi.

Cevapları değerlendiren gazeteciler, Microsoft firmasına ait Copilot ve Google şirketinin Gemini programlarının, OpenAI’a bağlı ChatGPT’ye ve Jeff Bezos’un yatırımcılarından biri olduğu Perplexity AI’a göre “daha büyük sorunlara” sahip olduğunu ifade etti.

Bu hatalara örnek olarak, ChatGPT ve Copilot’un yanıtlarında eski İngiltere Başbakanı Rishi Sunak’ın ve eski İskoçya Bölgesel Başbakanı Nicola Sturgeon’ın hala görevde olduğu cevaplarını verdiği görüldü.

Related Posts

Bilim insanları cevapladı: ‘Şeytan Kulesi’ gerçekten taşlaşmış dev bir ağaç mı?

Wyoming’deki ünlü doğal oluşum Şeytan Kulesi’nin taşlaşmış bir ağaç olduğu yönündeki iddialar sosyal medyada gündem oldu. Ancak bilim insanlarına göre bu iddia, jeolojik verilerle çelişiyor. Şeytan Kulesi’nin kökenine dair gerçekler haberimizde.

Elektronik deri ile sağlığın geleceği yeniden şekilleniyor

Bilim dünyası, sağlık teknolojilerinde çığır açan bir yeniliğe imza attı. Kendini onaran elektronik deri (e-deri), giyilebilir teknoloji alanında devrim niteliğinde bir adım olarak karşımıza çıktı. Vücuda yapışarak biyolojik verileri sürekli izleyen …

Microsoft’un Xbox kararı sektörü salladı!

Microsoft, 2 Temmuz’da yaklaşık 9.000 çalışanıyla yollarını ayıracağını açıklamasının ardınan en ağır darbeyi Xbox bölümü aldı. Şirketin bazı stüdyoları kapatma kararı ile birlikte, aralarında yıllardır geliştirilen projelerin de bulunduğu bir dizi …

Google’dan kritik güvenlik uyarısı: 2G bağlantısını kapatın!

Google, akıllı telefon kullanıcılarını hedef alan yeni bir siber tehdit konusunda uyararak, cihazlardaki 2G bağlantısının devre dışı bırakılmasını önerdi. Şirketin bu adımı, mobil ağ güvenliğini tehdit eden ve kullanıcıları doğrudan hedef alan saldırılara karşı alınabilecek en etkili önlemlerden biri olarak değerlendiriliyor.

Uzaydan “kara” haber: Yeni keşif heyecan yarattı

Bilim dünyasında büyük yankı uyandıran bir keşfe imza atıldı. Innsbruck Üniversitesi’nden Francine Marleau’nun da aralarında bulunduğu uluslararası bir araştırma ekibi, Perseus Galaksi Kümesi içerisinde neredeyse tamamen görünmez olan bir galaksi …

Prof. Dr. Utku Perktaş: Asgari akademik üretim ve araştırma kültürü göstergeleri, rektörlük gibi makamlar için açık ve şeffaf kriterler hâline getirilmelidir

Prof. Dr. Utku Perktaş: Asgari akademik üretim ve araştırma kültürü göstergeleri, rektörlük gibi makamlar için açık ve şeffaf kriterler hâline getirilmelidir