Yerli Aşı TURKOVAC’ın Geliştiricisi Aykut Özdarendeli’den Aşılarda Yeni Dönem Müjdesi

Prof. Dr. Aykut Özdarendeli: Türkiye’de Üretilecek Aşı Sayısı Artacak

Yerli aşı Turkovac‘ı geliştiren Prof. Dr. Aykut Özdarendeli, Türkiye’de üretilecek aşı sayısının artarak devam edeceğini söyledi. Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Aşı Araştırma ve Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Özdarendeli, “Aşılar hakkında merak ettiğiniz her şey” konferansında konuştu.

Özdarendeli, aşı çalışmalarının zorlu bir süreç olduğunu belirterek, “2020 yılından önce aşı çalışmaları yaklaşık 15 yıl sürüyordu, ancak yeni teknolojilerle 6-7 yıla indirilebileceği söyleniyor. Aşı sürecinde hata yapmak büyük risk taşıyor.” dedi.

Aşı çalışmalarının riskli, pahalı ve başarının düşük olduğu bir süreç olduğunu vurgulayan Özdarendeli, kontrollerin önemine dikkat çekti. Sadece TURKOVAC aşısında 439 kontrol yapıldığını belirterek, “Aşı üretiminde ciddi maddi güç ve disiplin gerekiyor.” dedi.

1998’den bu yana Türkiye’de aşı üretiminin azaldığını dile getiren Özdarendeli, “Osmanlı’dan gelen aşı kültürümüz var ancak son yıllarda bu alanda kayıplar yaşadık. Anlaşıldı ki aşının stratejik bir önemi var ve ülkemizde üretilecek aşı sayısı artarak devam edecek.” şeklinde konuştu.

Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Zehra Kardaş ise aşı tarihçesi hakkında bilgi verdi.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır
Kaynak: AA / Sercan Küçükşahin – Güncel

Related Posts

Gebelikte yapılıyor, doğumdan sonra hayat kurtarıyor!

Gebelikte yapılan boğmaca aşısı, bebekleri doğumdan sonraki ilk aylarda karşılaşabilecekleri ciddi solunum yolu enfeksiyonlarına karşı koruyor. Aşı, artık rutin bağışıklama programında yer alıyor. Uzmanlar zamanlamaya dikkat çekti.

Araştırma: Sosyal medya çocuklarda depresyona yol açabiliyor

Araştırma: Sosyal medya çocuklarda depresyona yol açabiliyor

Bakan Işıkhan’dan nadir hastalıkların tedavisine destek açıklaması: Hemofili A hastalarına evde tedavi kolaylığı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, sosyal medya hesabındaki paylaşımda, nadir hastalıkları olan vatandaşların tedavi süreçlerine destek sağladıklarını belirtti. Işıkhan paylaşımında, “Nadir hastalıklarla mücadele eden vatandaşlarımızın her zaman yanındayız. Onların tedavi süreçlerine destek amacıyla 2024’te yaptığımız ödeme ve harcama tutarı toplamda 313 ilaç için 54,4 milyar lirayı buldu” ifadelerini kullandı.

Evli-bekar ayrımına bir tepki daha: ‘Tıp etiği ile uyuşmaz’

Türkiye Psikiyatri Derneği ve Cinsel Eğitim Tedavi ve Araştırma Derneği kadın doğum randevularında evli-bekar ayrımı yapılmasına tepki gösterdi.

Uzmanlar kadınları uyardı: İçmeden önce bir kez daha düşünün

Hayatının bir döneminde her sekiz kadından birinin karşılaşabileceği meme kanseri, kadınlar için en korkutucu teşhislerden biri olmaya devam ediyor. Ancak son araştırmalar, hastalığın arkasındaki nedenlerden birinin düşündüğümüzden çok daha yaygın bir alışkanlık olan alkol tüketimi olduğunu ortaya koyuyor.

Günlük yiyen kolesterol nedir bilmiyor! Damarlar bayram edecek, salataya ekleyin

Yüksek kolesterol, günümüzde pek çok kişinin karşılaştığı yaygın bir sağlık sorunu. Kötü kolesterol (LDL) seviyelerindeki artış, kalp hastalıkları ve damar tıkanıklığı gibi ciddi problemlere yol açabilir. Beslenme alışkanlıklarınızda yapacağınız küçük ama etkili değişiklikler ve sağlıklı bir yaşam tarzı, kolesterol seviyelerinizi kontrol altına almanıza yardımcı olabilir. Uzmanlar, bu 4 besinin tüketilmesi gerektiğini belirtiyor.