Demans gençleri de tehdit ediyor! Uzmanı erken belirtilere dikkat çekti

Demans Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Gülay Kenangil, demansın beyindeki hücre ölümüyle ilerlediğini ve sadece hafıza kaybına yol açan bir hastalık olmadığını vurguladı. Aynı zamanda kişiliği, duyguları ve davranışları da kökten değiştirebilen bir rahatsızlık olan demansın genç yaşlardaki bireyleri de etkileyebileceğini belirtti. Yaşlanmayla birlikte herkesin bilişsel işlevlerinde bir miktar bozulma yaşanabileceğini ancak demansın yalnızca hafıza kaybından ibaret olmadığını söyledi.

‘Erken Yaşlarda Demans Görülebilir’

Prof. Dr. Kenangil, demansın sadece ileri yaşlarda değil genç yaşlarda da görülebileceğini, özellikle kalıtsal nörodejeneratif demans vakalarında ailede birden fazla bireyde görülmesi durumunda hastalığın erken yaşlarda ortaya çıkabileceğini belirtti. Psikiyatrik bulguların hastalığın orta ve ileri evrelerinde büyük sorunlardan biri haline geldiğine dikkat çekti.

‘Süreç Yavaşlatılabilir’

Alzheimer hastalığının demans vakalarının yüzde 70’ini oluşturduğunu belirten Prof. Dr. Kenangil, damar tıkanıklıkları, beyindeki bazı maddelerin birikmesi gibi faktörlerin demansa yol açabileceğini söyledi. Mevcut tedavilerle hastalığı tamamen ortadan kaldıramasalar da hasta ve hasta yakınlarının yaşam kalitesini artırmanın mümkün olduğunu belirtti.

Hastalık Riskini Azaltmak İçin Yapılması Gerekenler

Önümüzdeki yıllarda demans hastalarının sayısının artacağını söyleyen Prof. Dr. Kenangil, hastalıktan korunmak için alınması gereken önlemleri şu şekilde sıraladı: Kalp ve damar hastalıklarıyla ilgili sorunların erken tedavi edilmesi, şeker hastalığının kontrol altında tutulması, sosyal yaşamdan kopulmamanın ve aktif bir hayat sürdürmenin önemi, sağlıklı ve dengeli beslenme alışkanlıkları edinilmesi, işitme ve görme problemlerinin erken dönemde tedavi edilmesi.

Related Posts

Uzmanlar kadınları uyardı: İçmeden önce bir kez daha düşünün

Hayatının bir döneminde her sekiz kadından birinin karşılaşabileceği meme kanseri, kadınlar için en korkutucu teşhislerden biri olmaya devam ediyor. Ancak son araştırmalar, hastalığın arkasındaki nedenlerden birinin düşündüğümüzden çok daha yaygın bir alışkanlık olan alkol tüketimi olduğunu ortaya koyuyor.

Günlük yiyen kolesterol nedir bilmiyor! Damarlar bayram edecek, salataya ekleyin

Yüksek kolesterol, günümüzde pek çok kişinin karşılaştığı yaygın bir sağlık sorunu. Kötü kolesterol (LDL) seviyelerindeki artış, kalp hastalıkları ve damar tıkanıklığı gibi ciddi problemlere yol açabilir. Beslenme alışkanlıklarınızda yapacağınız küçük ama etkili değişiklikler ve sağlıklı bir yaşam tarzı, kolesterol seviyelerinizi kontrol altına almanıza yardımcı olabilir. Uzmanlar, bu 4 besinin tüketilmesi gerektiğini belirtiyor.

Basit önlemlerle cilt kanserinden korunun

Cilt kanserinin yetişkin ve çocuklarda görebildiğine dikkat çeken Tıbbi Onkoloji Uzmanı Dr. Zekeriya Hannarici, korunmanın basit olduğunu ve ciltte oluşan lekelerin ihmal edilmemesi gerektiğini söyledi.

Tiroid hastaları dikkat: Gözde bu belirtiler görülüyorsa hemen doktora başvurun

Medipol Acıbadem Bölge Hastanesi’nden Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Didem Serin, tiroid hastalıklarının gözde çeşitli bulgularla ortaya çıkabileceğini ve göz sağlığını tehdit ettiğini belirtti.

Sağlık Sen 2 Nolu Şubeden Hemşireler ve Ebeler Haftası Moral Günü Kutlaması

Sağlık Sen 2 Nolu Şube tarafından Anneler Günü, Hemşireler ve Ebeler Haftası kutlaması Konak Polis Evi’nde gerçekleşti.

Mucizenin adı: Nur

5.5 yaşındaki Nur, yatay kalple doğdu. Sol akciğeri iflas etti. “Yaşamaz” denilen küçük kıza yeni damar nakledildi. Nur sağlığına kavuştu.